Παραγωγή ανθρώπινων εμβρυονικών βλαστοκυττάρων σε μεγάλες ποσότητες

Facebooktwitterpinterest

Δελτίο Τύπου
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah δημιούργησε μια νέα τεχνολογία παραγωγής ανθρώπινων εμβρυονικών βλαστοκυττάρων σε μεγάλες ποσότητες. Μέχρι σήμερα, τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα –τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στην αποκατάσταση οποιωνδήποτε κυτταρικών ιστών ή οργάνων του ανθρώπινου σώματος– παράγονταν σε περιορισμένο αριθμό, με συνέπεια να μην χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων κ.ά. Η επιστημονική ανακάλυψη του Hadassah ίσως είναι το κλειδί στη δημιουργία συστημάτων που θα παράγουν τεράστιες ποσότητες βλαστοκυττάρων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη θεραπεία εκατομμυρίων ασθενών στον κόσμο.

Τα ευρήματα της πρωτοποριακής έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature Biotechnology». Το σχετικό άρθρο, με τίτλο «Προέλευση, αναπαραγωγή και ελεγχόμενη διαφοροποίηση ανθρώπινων εμβρυονικών βλαστοκυττάρων υπό μορφή αιωρήματος», φέρει την υπογραφή της Δρος Debora Steiner και αποτελεί μέρος της μεταδιδακτορικής διατριβής της υπό την επίβλεψη του καθηγητή Benjamin Reubinoff. Και οι δύο γιατροί ανήκουν στο επιστημονικό δυναμικό του Ερευνητικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Εμβρυονικά Βλαστοκύτταρα του Hadassah, ενώ στη μελέτη συμμετείχαν και άλλοι συνάδελφοί τους από το ίδιο νοσοκομείο.

Η ερευνητική ομάδα του Hadassah, δημιουργώντας ειδικές συνθήκες καλλιέργειας, κατέστησε εφικτό τον πολλαπλασιασμό των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων υπό μορφή αιωρήματος χωρίς τα τελευταία να διαφοροποιούνται σε συγκεκριμένους κυτταρικούς τύπους. Ουσιαστικά, οι επιστήμονες απέδειξαν πως μπορούσαν να ελέγξουν την ωρίμανση των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων σε ουδέτερες σφαίρες. Τα βλαστοκύτταρα καλλιεργήθηκαν μέσα σε μεγάλα δοχεία επεξεργασίας υγρών, όπου οι συνθήκες ανάπτυξης μπορούσαν να καθοριστούν –χάρη στον υψηλό τεχνολογικό εξοπλισμό– με ακρίβεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα μπορούν να ωριμάσουν σε κάθε κυτταρικό τύπο του ανθρώπινου οργανισμού, λειτουργώντας ως μια ανεξάντλητη πηγή κυττάρων με τη δυνατότητα εμφύτευσής τους σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες εκφυλιστικές διαταραχές (όπως Πάρκινσον, διαβήτη, γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κ.ά.).

To πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah εκπροσωπείται στην Κύπρο από τον οργανισμό iMER Medical Services (www.imer.biz).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.