Επιχείρηση. «καθαρά χέρια»

Facebooktwitterpinterest

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι γνωστό πώς είναι υποχρεωμένοι να πλένουν τα χέρια τους δεκάδες φορές στη διάρκεια της βάρδιάς τους, κάτι που, για να γίνει σωστά, χρειάζεται κάποιο σχετικό χρόνο. Τη λύση σε αυτό το καθημερινό «μπελά» του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αναζητούν διάφορα ερευνητικά εργαστήρια Φυσικής στην Ευρώπης και στις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας συσκευές όπου θα μπορούν οι εργαζόμενοι να βάζουν τα χέρια τους για μερικά δευτερόλεπτα, επιτυγχάνοντας την τέλεια απολύμανση.
Βασική αρχή λειτουργίας των μηχανημάτων αυτών είναι ότι «λούζουν» τα χέρια του χρήστη με πλάσμα -το ίδιο αέριο που υπάρχει στις τηλεοράσεις- το οποίο, σε θερμοκρασία και πίεση περιβάλλοντος, έχει την ιδιότητα να εξολοθρεύει ιούς, μύκητες και μικρόβια, μεταξύ των οποίων και το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά MRSA.
«Έχει αποτελέσματα ακόμη και στα πόδια – προστατεύοντας από την κατάσταση που είναι γνωστή ως ‘το πόδι του αθλητή’. Και το σημαντικότερο, δεν χρειάζεται καν να βγάλεις τις κάλτσες σου. Απολυμαίνονται κι αυτές μαζί», τονίζει ο Γκρέγκορ Μόρφιλ, από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, που έχει κατασκευάσει αρκετά μοντέλα και τύπους απολυμαντικών συσκευών με πλάσμα.
Οι κινήσεις των εργαστηρίων προς αυτήν την κατεύθυνση, φαίνεται πως ακολουθούν μια γενικότερη στροφή της έρευνας προς τις ιατρικές χρήσεις και εφαρμογές του πλάσματος, η οποία είναι εμφανής την τελευταία δεκαετία. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.
Δεν έχουν όμως όλες οι συσκευές που έχουν προκύψει να κάνουν με τον καθαρισμό των χεριών (ή των. ποδιών). Στο Πανεπιστήμιο του Loughborough της Μεγάλης Βρετανίας δημιουργήθηκε μια συσκευή καθαρισμού που αν ενσωματωθεί στα συστήματα κλιματισμού των νοσοκομείων, θα μπορεί να καθαρίζει από ιούς και μύκητες τον αέρα που μεταφέρεται από θάλαμο σε θάλαμο, ενώ μια άλλη ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, έχει επικεντρωθεί στη χρήση του πλάσματος στην απολύμανση, επούλωση και θεραπεία των εγκαυμάτων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.