Βάρος – Παχυσαρκία

ΒΑΡΟΣ - ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Facebooktwitterpinterest

Αν έχετε πολύ λίπος, ειδικά στη μέση σας, βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη στο αίμα και ο διαβήτης. Πάνω από το 1/3 των ενηλίκων του ελληνικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι, με το 1/5 να εντάσσεται στην κατηγορία των παχύσαρκων. Οι στατιστικές αυτές μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή στα αγγλικά BMI): Ο ΔΜΣ αξιολογεί το βάρος του σώματός σας σε σχέση με το ύψος σας (ΔΜΣ= βάρος σε κιλα / υψος σε μέτρα2). Είναι μα χρήσιμη μέτρηση της σύστασης του σώματος, διότι σχετίζεται άμεσα με το σωματικό λίπος στους περισσότερους ανθρώπους. Αν ο δείκτης μάζας σώματός σας είναι πάνω από 25, θα πρέπει να τον μειώσετε. Αν ο ΔΜΣ είναι >30 τότε βρίσκεστε σε σοβαρό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων. Υπολογίστε το ΔΜΣ σας τώρα.

Γιατί το να χάσω βάρος είναι σημαντικό για την υγεία μου;

Φανταστείτε τον εαυτό σας να κουβαλάει ένα σακίδιο 15 κιλών όλη μέρα. Θα ήταν μια συνεχής καταπόνηση του σώματός σας, όπως ακριβώς και το επιπλέον σωματικό βάρος. Όταν χάσετε το επιπλέον λίπος και τα περιττά κιλά, θα σταματήσετε να επιβαρύνετε την καρδιά, τους πνεύμονες, τα αγγεία και τον σκελετό σας, θα μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να αισθανθεί καλύτερα.

Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ή αγγειακής νόσου χάνοντας βάρος και διατηρώντας το σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμα και αν χάσετε λίγα κιλά (3-5), αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τι μπορώ να κάνω για να χάσω βάρος;

Να γνωρίζετε τις θερμίδες που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός σας: Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ποσοστό λήψης θερμίδων που θα πρέπει να λαμβάνετε ημερησίως ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο της σωματικής σας δραστηριότητας.

Καταγράψτε τις θερμίδες σας. Ακόμη και αν το κάνετε για λίγες μόνο μέρες θα μάθετε πολλά για τις διατροφικές σας συνήθειες. Συγκρίνετε την ποσότητα θερμίδων στα τρόφιμα που καταναλώνετε, σε σχέση με τις θερμίδες που καίτε κατά την σωματική σας άσκηση και ενεργείστε έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ τους.

Σωστή ισορροπημένη διατροφή και άσκηση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.