Σε ποιά δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ιατρεία “διαβητικού ποδιού”

Facebooktwitterpinterest

Σωτήρια μπορεί να είναι για την υγεία των διαβητικών η λειτουργία ιατρείων «διαβητικού ποδιού».

Τα ιατρεία αυτά είναι απαραίτητα κατ’ αρχήν σε όλα τα μεγάλα περιφερικά και νομαρχιακά νοσοκομεία, ενώ η ίδρυση και λειτουργία τους σε Μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δεύτερο στόχο για τη χώρα μας. Στα ιατρεία αυτά πρέπει να απευθύνονται τα άτομα με διαβήτη με σκοπό:

1. Την πρόληψη προβλημάτων των κάτω άκρων.

2. Την εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη στη φροντίδα των ποδιών τους.

3. Την εξειδικευμένη αντιμετώπιση, αν αυτό χρειαστεί.

Η διεθνής εμπειρία κατέδειξε ότι η λειτουργία τέτοιων ιατρείων προλαμβάνει και μειώνει μέχρι και 50% τους ακρωτηριασμούς στα άτομα με διαβήτη. Είναι, μάλιστα, σημαντικό ότι η μείωση των ακρωτηριασμών παρατηρήθηκε σε κράτη τα οποία είναι λιγότερο προηγμένα οικονομικά και υγειονομικά από την Ελλάδα.

Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν σε λειτουργία ιατρεία διαβητικού ποδιού στα εξής δημόσια νοσοκομεία: Λαϊκό, Ευαγγελισμός, Γεώργιος Γεννηματάς Αθήνας, Αμαλία Φλέμιγκ, Τζάνειο, Πολυκλινική Αθηνών, Ανδρέας Συγγρός, Αττικόν, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ΝΙΜΤΣ, Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Τα ιατρεία διαβητικού ποδιού των νοσοκομείων των μεγάλων πόλεων δημιουργήθηκαν από ιατρούς με ειδική εκπαίδευση σε κέντρα του εξωτερικού και τα ιατρεία άλλων μικρότερων πόλεων από ιατρούς με εξειδίκευση σε μεγάλα νοσοκομεία όπου λειτουργούν τέτοια ιατρεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα για εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών για τη δημιουργία ιατρείων διαβητικού ποδιού στη χώρα μας, η θεσμοθέτηση των οποίων δεν απαιτεί, πλέον, πόρους και από αυτήν προκύπτουν μόνο οφέλη.

 

http://www.ethnos.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.