Ασθενής με διαβήτη. Πόδι σε κίνδυνο!

Facebooktwitterpinterest

Συχνές είναι οι αναφορές σε μύθους για την δύναμη που προσδίδουν τα γερά και δυνατά πόδια. Ακούμε για γίγαντες με «πήλινα πόδια» ενώ ο Αχιλλέας όταν τραυματίζεται στην πτέρνα από αθάνατος γίνεται θνητός. Ο λαϊκή σοφία ορίζει: «όταν τα πόδια είναι ζεστά, η κεφαλή σου κρύα και το στομάχι σου ελαφρύ, γιατρού δεν έχεις χρεία»
Τα προβλήματα του διαβητικού ποδιού είναι ο συχνότερος λόγος εισαγωγής στο νοσοκομείο των διαβητικών ασθενών. Εκτιμάται ότι το 25% των διαβητικών ασθενών θα αναπτύξουν έλκος στο πόδι τους ενώ κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα πόδι ή μέρος αυτού ακρωτηριάζεται στον κόσμο.

ΕΥΤΥΧΩΣ όμως η πορεία του διαβητικού στον ακρωτηριασμό δεν είναι μονόδρομος. Η αυξημένη επαγρύπνηση και ενημέρωση του ασθενή καθώς και η έγκαιρη αντιμετώπιση από εξειδικευμένο Διαβητολόγο και άλλους λειτουργούς υγείας, οδηγεί στη διάσωση του ποδιού χωρίς καμία αναπηρία.

Στην πλειονότητα των ασθενών η περιφερική νευροπάθεια είναι η αιτία των προβλημάτων που εμφανίζονται στο πόδι του διαβητικού. Ο μακροχρόνια αρρύθμιστος διαβήτης προκαλεί καταστροφή των πολύ μικρών αγγείων (vasa nervosum) που τροφοδοτούν με αίμα τα νεύρα των ποδιών. Ακολούθως τα νεύρα αυτά δεν τρέφονται με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο και μαραζώνουν, συρρικνώνονται. Η πρώτη ορατή εκδήλωση της διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας είναι η ξηροδερμία. Σήμερα διαθέτουμε ειδικά tests που γρήγορα και εύκολα μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα την νευροπάθεια και να πάρουμε νωρίς τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Άλλη ένδειξη της νευροπάθειας είναι οι ανατομικές αλλοιώσεις που παρουσιάζουν στο πόδι τους οι διαβητικοί όπως η ατροφία των μυών του άκρου πόδα, η υπερέκταση και κάμψη των δαχτύλων (δάκτυλα που θυμίζουν τα νύχια του αετού) και η ψηλή ποδική καμάρα. Αν ο Διαβητολόγος διαπιστώσει αυτές τις μορφολογικές ανωμαλίες πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή και να τον καθοδηγήσει στη λήψη μέτρων πρόληψης και θεραπείας ώστε οι βλάβες να μην επεκταθούν και να ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ η πιθανότητα ακρωτηριασμού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η προσεκτική κλινική εξέταση του ποδιού του διαβητικού από γιατρό ο οποίος διαθέτει εμπειρία σε θέματα πρόληψης και θεραπείας.

Εκτός από τη νευροπάθεια άλλοι παράγοντες που συμμετέχουν στην κακή εξέλιξη των βλαβών του διαβητικού ποδιού είναι οι εκτεταμένες στενώσεις των αρτηριών των ποδιών. Γι αυτό έγκαιρα θα πρέπει να διαγνωσθούν και να αντιμετωπιστούν. Επίσης η κακή συνήθεια του καπνίσματος επιβαρύνει ανεπανόρθωτα τα αγγεία με αποτέλεσμα ακόμα και όταν είναι άριστα τα επίπεδα του σακχάρου οι καπνιστές να παρουσιάζουν βλάβες στις αρτηρίες τους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.