«Το Αλτσχάιμερ είναι και κοινωνικό ζήτημα»

Facebooktwitterpinterest

Η έρευνά του στην Αμερική έδειξε ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή δίαιτα έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, αλλά και ότι ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου ακολουθώντας το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής ζουν περισσότερο. Ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Columbia, κ. Νίκος Σκαρμέας χαρακτηρίζει το Αλτσχάιμερ «μεγάλο ζήτημα» και επισημαίνει τις ελλείψεις που υπάρχουν στην Ελλάδα σχετικά με τη νόσο.old_couple
Ποια ήταν η αφετηρία του συσχετισμού της άνοιας με τη μεσογειακή δίαιτα;
Έχει γίνει πολλή έρευνα μέχρι σήμερα σχετικά με τη διατροφή και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όλη η προηγούμενη έρευνα όμως είχε επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφών, π.χ. στα φρούτα ή στα λαχανικά. Στην πραγματικότητα όμως δεν τρώμε τα φαγητά με αυτόν τον τρόπο, τα τρώμε σαν μέρος μιας συνολικής δίαιτας.
Πέρα από τη διατροφή ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες πρόληψης για την άνοια;
Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι μη τροποποιήσιμοι (ηλικία, γενετικοί παράγοντες). Βοηθητικά, στην αργότερη εκδήλωση της νόσου, θεωρείται ότι λειτουργεί το νοητικό απόθεμα. Νοητικό απόθεμα είναι η εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, ώστε αν μέρος του βλαβεί από κάποια νόσο, ο υπόλοιπος εγκέφαλος να αντιρροπήσει τη ζημιά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το απόθεμα είναι και γενετικοί, π.χ. το IQ κάθε ανθρώπου, αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής: η εκπαίδευση, το επάγγελμα -ένα απαιτητικό επάγγελμα που σε έχει συνέχεια σε εγρήγορση αυξάνει το νοητικό απόθεμα- οι πνευματικές, κοινωνικές και σωματικές δραστηριότητες.
Τι ελλείψεις υπάρχουν στη χώρα μας σχετικά με τη νόσο;
Οτιδήποτε λέμε για το Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα βασίζεται σε προβολές με βάση αυτά που υπάρχουν σε άλλες χώρες, παρόλο που σε κάθε χώρα έχουμε διαφορετικά δεδομένα, διαφορετικό γενετικό προφίλ και διατροφή. Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε ούτε καν πόσους ασθενείς έχουμε. Επίσης, δεν έχει υπάρξει σχεδιασμός, ώστε να δημιουργηθούν κέντρα ημέρας ή να υπάρχει βοήθεια στο σπίτι. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη υποβάθμιση σε επίπεδο υπηρεσιών υγείας. Η δημόσια υγεία έχει εγκαταλειφθεί εντελώς. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα που επιμένουμε να μην το βλέπουμε.
Το ζήτημα του Αλτσχάιμερ δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό. Οι ασθενείς με τη νόσο χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Επίσης, βάρος ψυχολογικό, γιατί οι ασθενείς έχουν συχνά διαταραχές συμπεριφοράς και είναι δύσκολο να τους χειριστείς, και οικονομικό, τόσο σε επίπεδο οικογένειας, όσο και κράτους.
Πόσο έχει βοηθήσει η τεχνολογία στην κατανόηση της νόσου;
Πολύ. Έχουν βρεθεί γονίδια στα οποία οφείλεται μέρος των περιστατικών, έχει αυξηθεί η ικανότητά μας να απεικονίσουμε τον εγκέφαλο. Επίσης, σε επίπεδο μαθηματικών και στατιστικής ανάλυσης έχουμε καταφέρει να αναλύσουμε τα δεδομένα και να βγάλουμε συμπεράσματα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε ακόμη ένα διαγνωστικό τεστ για τη νόσο, αλλά ούτε και αποτελεσματική θεραπεία. Υπάρχουν φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, αλλά δεν αλλάζουν την πορεία της.
δημοσιεύτηκε στο www.e-tipos.com στις 15.03.08

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.