21η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ THΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ΑLZHEIMER. ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΤESTS ΜΝΗΜΗΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ?

Facebooktwitterpinterest

Η νευροψυχολογική εκτίμηση (εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών) κατέχει κεντρικό ρόλο, τόσο στα αρχόμενα στάδια, όσο και κατά την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου (follow-up) Alzheimer.
Οι στόχοι της νευροψυχολογικής εκτίμησης είναι η εκτίμηση της γνωστικού προφίλ , η διαφορική διάγνωση, ο καθορισμός ενός γνωστικού διαγράμματος για σχέδιο αποκατάστασης, η αξιολόγηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας. Επίσης, βασικός στόχος της νευροψυχολογικής εκτίμησης είναι η βοήθεια της οικογένειας, έτσι, ώστε να αποσαφηνίζονται τα δυνατά και αδύνατα σημεία, τόσο στον ασθενή, όσο και στον συγγενή, για να μπορέσουν να χειριστούν πιο αποτελεσματικά την καθημερινότητα, να έχουν τις ανάλογες προσδοκίες και να μειωθεί το άγχος και η κατάθλιψη.

Σήμερα, διαθέτουμε πληθώρα δοκιμασιών για την εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών και είναι σημαντικό να έχουμε τα κατάλληλα κριτήρια για το ποιές δοκιμασίες θα χρησιμοποιήσουμε.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.