ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER – ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Facebooktwitterpinterest

Η πρόοδος των γνώσεών μας στον τομέα της νόσου Alzheimer (NA) και των άλλων ανοιών οδήγησε στην ανάπτυξη ουσιών με θετικά αποτελέσματα επί των γνωστικών και άλλων συμπτωμάτων της άνοιας. Όμως τα συμβατικά αυτά φάρμακα δεν επιφέρουν ίαση ούτε σταματούν την εξέλιξη της νόσου. Με την έννοια αυτή, οι θεραπείες αυτές θεωρούνται «συμπτωματικές». Ανοιχτό παραμένει το θέμα εάν μπορεί να θεωρηθούν ότι τροποποιούν την εξέλιξη της νόσου.
Με την ουσιαστικότερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της νόσου, νέες πρωτότυπες, αν και πειραματικές ακόμα, θεραπείες εμφανίζονται, που θα στοχεύουν πλέον «αιτιολογικά» στη νόσο. Από τις νεότερες αυτές εξελίξεις στον τομέα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης της ΝΑ αναφέρουμε:
Κλινικές δοκιμές του φαρμάκου “Rember”
Η φαρμακευτική ουσία Rember (μπλε του μεθυλενίου), που παρασκεύασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aμπερντήν, είναι η πρώτη αγωγή ειδικά σχεδιασμένη για να επιτίθεται στη συσσώρευση της πρωτεΐνης T(tau) στον εγκέφαλο. Οι άλλες θεραπείες για τη νόσο εστιάζουν κυρίως στην καταπολέμηση ενός τοξικού παραπροϊόντος της πρόδρομης πρωτεΐνης του αμυλοειδούς (APP), το β-αμυλοειδές πεπτίδιο. Το β-αμυλοειδές πεπτίδιο είναι το κύριο συστατικό των «πλακών» που βρίσκονται στους εγκεφάλους των ασθενών και θεωρείται ότι είναι ο κύριος ρυθμιστής της ανάπτυξης και της εξέλιξης της νόσου. Δοκιμές του «Rember» σε δείγμα 321 ασθενών έδειξαν 81% μείωση στον ρυθμό της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών συγκριτικά με αυτούς που δεν ακολουθούσαν αγωγή. Ενδεχομένως η στόχευση της T πρωτεΐνης να είναι πιο αποτελεσματική στρατηγική για τη ΝΑ.
Κλινικές δοκιμές της Λατρεπιρδίνης (Latrepirdine)
Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η λατρεπιρδίνη, γνωστή ως Dimebon μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ΝΑ, αν και ο τρόπος δράσεως του φαρμάκου παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος. Έκπληξη όμως αποτελεί το γεγονός ότι η θεραπεία με το Dimebon, προκάλεσε αύξηση του β-αμυλοειδούς, σε μοντέλα ζώων με ΝΑ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι εξόχως μη αναμενόμενο μιας και τα περισσότερα φάρμακα που δοκιμάστηκαν ή δοκιμάζονται για τη νόσο, βασίζονται στο κατά πόσο μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς.
Εμβόλιο
Οι ανοσολογικές θεραπείες, κυρίως με τη μορφή του εμβολίου, ενώ δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες πριν λίγα χρόνια, δεν έχουν πετύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Κλινικές δοκιμές του φαρμάκου DHA
Αποτελέσματα από δύο μεγάλες μελέτες με το DHA (docosahexaenoic οξύ), ένα ω3 λιπαρό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στον εγκέφαλο, φαίνεται να μην καταλήγουν σε σαφή συμπεράσματα.
• Σε μια 18μηνη μελέτη σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ΝΑ δεν προέκυψε όφελος για τον υπό μελέτη πληθυσμό.
• Σε μία άλλη 6μηνη μελέτη σε υγιείς ηλικιωμένους με σκοπό τη διερεύνηση των αποτελεσμάτων του DHA στην «γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία», η δοκιμή είχε θετική επίδραση σε μια δοκιμασία μνήμης και μάθησης.
Αν και τα αποτελέσματα χρειάζονται επιβεβαίωση, οι μελέτες αυτές καθώς και άλλες πρόσφατες θεραπευτικές δοκιμές για τη ΝΑ καθιστούν πιθανόν το γεγονός ότι οι θεραπείες αυτές να πρέπει να χορηγούνται πρώιμα στη διαδικασία της νόσου για να είναι πραγματικά αποτελεσματικές, πράγμα που καθιστά αναγκαία την πρωϊμότερη ανίχνευση και διάγνωση της νόσου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.