Μη φαρμακευτικές θεραπείες της νόσου Alzheimer – Δομές και υπηρεσίες για ανοϊκούς ασθενείς στην Ελλάδα

Facebooktwitterpinterest

Στην Ευρώπη υπάρχουν 7.300.000 ανοϊκοί ασθενείς και στην Ελλάδα 160.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Ο προγραμματισμός, οι επενδύσεις και η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα σήμερα είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την επιστημονική έρευνα και τον έλεγχο του κοινωνικού κόστους των ασθενειών αυτών, όσο και για την προσφορά ελπίδας, αξιοπρέπειας και ποιότητας ζωής στα εκατομμύρια των πασχόντων και στις οικογένειές τους με τη δημιουργία εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών.
Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες της Άνοιας περιλαμβάνουν: ασκήσεις μνήμης (νοητική ενδυνάμωση), λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, θεραπεία τέχνης, θεραπεία πρόκλησης ευχάριστων αναμνήσεων, γυμναστική. Ενισχύσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των διαθέσιμων φαρμάκων, πραγματοποιούνται με τη μορφή ατομικών ή ομαδικών προγραμμάτων, εφαρμόζονται με επιτυχία σε ασθενείς που πάσχουν από διαφορετικά είδη άνοιας και κυρίως, διαφοροποιούνται σε επίπεδο στόχων, μέσων και μορφής ανάλογα με το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται ο κάθε ασθενής. Στην Ελλάδα τέτοιου είδους παρεμβάσεις πραγματοποιούνται κυρίως στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενών που λειτουργούν με την αιγίδα των Οργανώσεων Αλτσχάιμερ.
Στη χώρα μας υπάρχει σημαντική έλλειψη πόρων και δομών για τους ασθενείς με νόσο Alzheimer. Υπάρχουν 12 Ειδικά Ιατρεία Μνήμης και Άνοιας που λειτουργούν στο πλαίσιο Νευρολογικών ή Ψυχιατρικών τμημάτων Πανεπιστημιακών και Γενικών Νοσοκομείων. Επίσης, λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα μόνο 11 Κέντρα Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με την ευθύνη των Οργανώσεων Alzheimer. Απουσιάζουν παντελώς ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής και υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι. Το επίδομα αναπηρίας για τους ανοϊκούς ασθενείς και τις οικογένειες τους είναι ένα πάγιο ανεκπλήρωτο αίτημα πολλών χρόνων!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.