ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Facebooktwitterpinterest

Πολλοί γονείς θα δοκίμασαν δυσάρεστη έκπληξη όταν, σε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, έμαθαν πως το παιδί τους, ηλικίας μόλις 4 ετών έχει χαλασμένα δόντια και χρειάζεται θεραπεία!!
Τα παιδικά δόντια είναι πολύ ευαίσθητα στην τερηδόνα, γεγονός άλλωστε που επιβεβαιώνεται από όλες τις στατιστικές έρευνες, που δείχνουν ποσοστά προσβολής του παιδικού πληθυσμού από τερηδόνα μεγαλύτερα του 90%!

Πολλοί ίσως σκεφτούν ότι τα παιδικά δόντια είναι προσωρινά, καθώς θα αντικατασταθούν αργότερα από τα μόνιμα, οπότε δεν είναι μεγάλη ζημιά αν χαλάσουν. Λάθος!
Το σάπισμα και η πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα μόνιμα δόντια όπως ορθοδοντικές ανωμαλίες και διαταραχές διάπλασης αλλά και στη γενική υγεία του παιδιού ( π.χ. στομαχικές διαταραχές ), ακόμα και στην ψυχολογική του ανάπτυξη.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί. Ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα προστασίας της στοματικής υγείας των παιδιών περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια, κατά σειρά ηλικίας:

Α) 6 μηνών: στην ηλικία αυτή ξεκινά η συστηματική λήψη φθορίου, που θα συνεχίζεται καθημερινά μέχρι την ηλικία 8-10 ετών.
Οι γονείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο ( χωρίς το παιδί), γίνεται ο καθορισμός της δοσολογίας και δίνονται κάποιες οδηγίες για τη διατροφή του παιδιού και τον καθαρισμό των δοντιών του.

Β) 2-3 ετών: η ηλικία αυτή είναι η κατάλληλη για την πρώτη γνωριμία του παιδιού με τον οδοντίατρο και την εξοικείωση του με το χώρο.
Ταυτόχρονα γίνεται και ο πρώτος έλεγχος των δοντιών και το παιδί διδάσκεται πώς να βουρτσίζει τα δόντια του. Βέβαια, μέχρι την ηλικία των 6 ετών, το βούρτσισμα θα γίνεται με τη συμμετοχή των γονέων, καθώς τα παιδιά δεν έχουν ακόμα τη σχετική επιδεξιότητα.

Γ) 4 ετών: οι δυο βασικές μέθοδοι πρόληψης που ξεκινούν σ’ αυτή την ηλικία είναι η φθορίωση και τα sealants.
– Φθορίωση είναι η τοπική χορήγηση φθορίου επάνω στις λείες επιφάνειες των δοντιών.

– Τα sealants ή “ προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών” είναι ειδικές μεμβράνες που τοποθετούνται μέσα στις σχισμές των μασητικών επιφανειών των πίσω δοντιών, που είναι ιδιαίτερα ευπαθείς περιοχές για ανάπτυξη τερηδόνας.

Η πρόληψη της τερηδόνας είναι εύκολη και ανώδυνη, ενώ η θεραπεία βλαβών που έχουν ήδη εμφανιστεί είναι πιο δύσκολη και δυσάρεστη για το μικρό ασθενή.
Πέρα λοιπόν από την προστασία των δοντιών, το σημαντικότερο όφελος για το παιδί από την εφαρμογή της πρόληψης είναι η εδραίωση μιας υγιούς σχέσης με τον οδοντίατρο, απαλλαγμένης από άγχη και φοβίες, που θα το συνοδεύει σε όλη τη ζωή του.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.