«Αδιαφορούν οι γονείς για τον εθισμό των παιδιών στο Ίντερνετ»

Facebooktwitterpinterest

Μέχρι πρόσφατα, ο όρος εξάρτηση ήταν συνυφασμένος με ουσίες, νικοτίνη, αλκοόλ, ναρκωτικά. Σήμερα όμως, δεκάδες έφηβοι τελούν υπό παρακολούθηση στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του «Παίδων» με συμπτώματα εθισμού…στο Ίντερνετ, ενώ έρευνα της Μονάδας, δείχνει ότι 2 στους 10 εφήβους παρουσιάζουν συχνά ή περιοδικά προβλήματα κατάχρησης του Διαδικτύου, «φλερτάρουν» δηλαδή με την εξάρτηση. _an_e-mail
Έχοντας κάνει διδακτορική διατριβή πάνω στο θέμα της εξάρτησης από το Διαδίκτυο, ο ιατρός – επιστημονικός συνεργάτης της ΜΕΥ της Β Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Κορμάς, επισημαίνει τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς να παραγνωρίζει τη χρησιμότητά του. «Ο αριθμός των εθισμένων παιδιών που εντοπίζουμε, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και σοβαρό, αν αναλογιστούμε ότι ο Έλληνας γονιός είναι αναλφάβητος ψηφιακά, με αποτέλεσμα το παιδί να μην έχει καμία προστασία από το σπίτι».
Πώς τα παιδιά πέφτουν στην παγίδα του Ίντερνετ;
Υπάρχουν γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά στο Ίντερνετ καφέ στις 5 το απόγευμα και τα παίρνουν στις 10 το βράδυ. Ή βάζουν τον υπολογιστή στο παιδικό δωμάτιο. Μετά από 1.000 παιδιά που έχω συναντήσει είμαι σε θέση να δηλώσω ότι οι γονείς είναι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση. Όταν ξεκινούσα την έρευνά μου, δεν φανταζόμουν ότι ο Έλληνας γονιός είναι τόσο αδιάφορος. Όσο για τον εθισμό, αυτός προκαλείται συνήθως από τα παιχνίδια του Διαδικτύου.
Πώς μπορούν οι γονείς να αναγνωρίσουν το πρόβλημα;
Αν το παιδί είναι καλός μαθητής, εμφανίζει ξαφνικά σχολική αποτυχία. Τα εθισμένα παιδιά εμφανίζουν επίσης διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχή των διαπροσωπικών τους σχέσεων, μοναξιά, χαμηλή ποιότητα ζωής, καμία θετική δραστηριότητα. Δεν τρώνε, δεν κοιμούνται δεν πλένονται, έχουν υπάρξει παιδιά που αφυδατώθηκαν εξαιτίας της αδιάλειπτης χρήσης του Ίντερνετ. Μόνο τους ενδιαφέρον είναι το Διαδίκτυο, ζουν για αυτό και παρουσιάζουν άγχος και αίσθηση αποδιοργάνωσης όταν είναι εκτός σύνδεσης.
Από πόσες ώρες χρήσης του Διαδικτύου και πάνω μιλάμε για εξάρτηση;
Ο Μπιλ Γκέιτς αφήνει την κόρη του στο Διαδίκτυο μισή ώρα την ημέρα. Όμως δεν πρέπει να μένουμε μόνο στις ώρες. Μπορεί ένα παιδί να πάρει ένα καινούριο παιχνίδι που του αρέσει πολύ και να κάτσει και 30 ώρες στον υπολογιστή, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εθισμένο. Το εθισμένο παιδί αναγνωρίζεται από τα κλινικά συμπτώματα.
Αυτά που επισημαίνουμε στους γονείς να προσέχουν είναι: να έχουν το Ίντερνετ σε υπολογιστή εκτός δωματίου, για να έχουν τον έλεγχο, και να βάζουν όρια στη χρήση του. Πέρα από τον εθισμό το Διαδίκτυο κρύβει κινδύνους όπως η παιδοφιλία και η κυβερνοαυτοκτονία. Ο γονιός πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που ενέχει η χωρίς έλεγχο χρήση του Διαδικτύου. Κι ότι αυτό που έχει σημασία είναι η διαπαιδαγώγηση. Γιατί όποια απαγόρευση και να κάνει στο παιδί, μπορεί πλέον να μπει στο Διαδίκτυο, από παντού, από ένα Ίντερνετ καφέ ή από το κινητό του τηλέφωνο.
δημοσιεύθηκε στο www.e-tipos.com στις 28.12.07

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.