European Network for Smoking Prevention(ENSP) Meeting 2009

Facebooktwitterpinterest

79.000 άνθρωποι πεθαίνουν από παθητικό κάπνισμα κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις προσπάθειες της κοινωνίας για τον έλεγχο του καπνίσματος και την προώθηση της δημόσιας υγείας, κεντρικό σημείο αποτέλεσε η υιοθέτηση του FCTC (Framework Convention on Tobacco Control) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης της «επιδημίας του καπνίσματος», ως συνθήκη που θεμελιώνει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη Υγεία !
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (European Network for Smoking Prevention- ENSP) ιδρύθηκε το 1997 και αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές, μη κερδοσκοπικό δίκτυο για τον έλεγχο του καπνίσματος, με μέλη 500 οργανισμούς και 28 Εθνικές αντιπροσωπείες.
Σκοπός του είναι η ανάπτυξη συνδυασμένης στρατηγικής μεταξύ οργανισμών που ασχολούνται με τον έλεγχο του καπνίσματος στην Ευρώπη, μέσω ανταλλαγής εμπειριών, πληροφοριών και κοινών προγραμμάτων, και η προώθηση πολιτικών ελέγχου του καπνίσματος σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης αποτελεί τον κεντρικό σύνδεσμο μεταξύ Εθνικών και Ευρωπαϊκών κυβερνητικών και μη οργανισμών, στο πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων και προτάσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Επίσης, η ενίσχυση και η υποστήριξη του ελέγχου του καπνίσματος και των θεμάτων που σχετίζονται με αυτό, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Φέτος, την διοργάνωση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του European Network for Smoking Prevention (ENSP) έχει αναλάβει η Ελλάδα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και τη συμμετοχή της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας.
Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Intercontinental, 29-31/10/2009.
Oι συνεδριάσεις είναι κλειστές και συμμετέχουν μόνο τα μέλη των Εθνικών αντιπροσωπειών του ΕΝSP.
κατά την οποία θα χαιρετίσουν:

 Η Υπουργός Υγείας ή Εκπρόσωπος του Υπουργείου
 Η Ευρωβουλευτής κ. Μ. Γιαννάκου
 Ο πρόεδρος ΕΝSP, Prof. Luce Clancy
 Ο Καθηγητής κ. Π. Μπεχράκης
H Eλληνική Αντιπροσωπεία θα προωθήσει πρόταση διαγραφής όλων των εξαιρέσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στην τρέχουσα νομοθεσία ελέγχου του καπνίσματος.
Kαθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης
Μέλος του Δ.Σ. της ΕNSP

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.