Η αρτηριακή υπέρταση

Facebooktwitterpinterest

Η αρτηριακή υπέρταση θεωρείται ένας από τους βασικότερους λόγους που μπορεί να προκληθεί οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο εάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, γι’ αυτό άλλωστε απασχολεί όχι μόνο τους γιατρούς ως ιατρικό πρόβλημα αλλά και την κοινωνία ως κοινωνικό πρόβλημα.
Γενικότερα, η αρτηριακή υπέρταση προκαλεί ή και επιταχύνει την αθηροσκλήρωση, η οποία είναι υπεύθυνη για όλα τα ισχαιμικά επεισόδια και τις ισχαιμικές βλάβες των οργάνων και των ιστών. Έτσι, όταν η αρτηριακή υπέρταση αντιμετωπίζεται σωστά, ο μέσος όρος επιβίωσης και η νοσηρότητα του πληθυσμού επηρεάζονται ουσιαστικά. Η μακροβιότητα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν σωστά την αρτηριακή τους πίεση θεωρούνται δεδομένα. Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι προτού καταφύγει ένας άρρωστος στον ιατρό ή τα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη αρτηριακή του πίεση είναι φρόνιμο να προσέξει τον τρόπο ζωής του. To να αποφύγει τα αλμυρά, το να διατρέφεται με βάση τη μεσογειακή δίαιτα, το να φροντίζει να διατηρείτο βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα μαζί με τη φυσιολογική του κινητικότητα (βάδισμα 1 ώρα την ημέρα και γυμναστική), του διασφαλίζουν αυξημένη πιθανότητα είτε να μην γίνει ποτέ του υπερτασικός είτε να χρειαστεί πολύ λιγότερα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη πίεσή του.
0 συνεργάτης μου και Αναπληρωτής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν “Γ. Γεννηματάς” κ. Παναγούλης Χρήστος είχε την πρωτοβουλία να συγγράψει ένα πόνημα, που απευθύνεται στον ασθενή από υπέρταση αλλά και στον μη ασθενή, προκειμένου να τον συμβουλέψει με ποιο τρόπο θα επιτύχει να διατηρήσει την πίεσή του σε φυσιολογικά επίπεδα.
0 τύπος αυτός του φυλλαδίου έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, γι’ αυτό και διεθνώς υιοθετείται από όλες τις μεγάλες Καρδιολογικές και Αντιυπερτασικές Εταιρείες. Στο φυλλάδιο αυτό περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο οι τρέχουσες απόψεις σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, έτσι ώστε ο υπερτασικός να γνωρίζει με ακρίβεια τι πρέπει να πράξει προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιστημονική σοβαρότητα το πρόβλημά του.
To πόνημα αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο και το συνιστώ ενθέρμως προσωπικά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.