ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Facebooktwitterpinterest

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε Ερώτηση
ΣΧΕΤ.: Η αριθ. πρωτ. 16600/23-3-2009 Ερώτηση

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το βουλευτή κ. Χρήστο Χάιδο, σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη των άνεργων διαβητικών άνω των 29 ετών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.2639/98, οι άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών, καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατόπιν αιτήσεως τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δίμηνο, και κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.

Ακόμη, οι άνεργοι ηλικίας 30 έως 55 ετών καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τον ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο ασφαλίζονταν πριν τη διακοπή της εργασίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες (600) ημέρες εργασίας, προσαυξανόμενες κατά εκατό (100) ημέρες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού (30) έτους ηλικίας και, μέχρι τη συμπλήρωση του πεντηκοστού τέταρτου (54) έτους και έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί δώδεκα (12) συνεχείς μήνες.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι καλύπτονται για παροχές ασθένειας για δύο (2) χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και εφόσον ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να είναι άνεργος.

Επίσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό Παροχών του Κλάδου Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περί «συνεχιζόμενης θεραπείας», ιατρική περίθαλψη παρέχεται από το Ίδρυμα, έστω κι αν εν τω μεταξύ έχουν πάψει να ισχύουν οι προϋποθέσεις ασφάλισης του ασφαλισμένου, εφόσον πάσχει από ασθένεια, για την οποία απαιτείται συνεχής θεραπεία.

Ημερομηνία 10-04-2009
Αρ. Πρωτ.: Φ.90022/8181/844

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.