Τί είναι η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου)

Facebooktwitterpinterest

Καμπύλη σακχάρου με 50 gr γλυκόζης
Η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου) είναι ένα ιατρικό διαγνωστικό τέστ κατά το οποίο καταναλώνεται από τον ασθενή γλυκόζη και ακολούθως γίνεται μέτρηση γλυκόζης στο αίμα, ώστε να διαπιστωθεί ο ρυθμός με τον οποίον αυτή μεταβολίζεται στον οργανισμό.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει καθορίσει τον τρόπο διενέργειας του τεστ, που στην πράξη χρησιμοποιείται στους ενήλικες ως screening test για τη διάγνωση  του διαβήτη στην εγκυμοσύνη.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ;

            Προετοιμασία ασθενούς:

Η ασθενής θα πρέπει να μην περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων (ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, φρούτα κλπ) για τουλάχιστον 3 μέρες πριν το τεστ. Αντιθέτως προτείνεται η κατανάλωση  τουλάχιστον 200 γρ. υδατανθράκων την ημέρα (αντιστοιχούν σε 1 μερίδα δημητριακών στο πρωινό, 1 μερίδα ζυμαρικών στο μεσημεριανό, 3 φρούτα και 2 φέτες ψωμί).

Η διαδικασία δεν πρέπει να γίνεται σε περίοδο ασθένειας καθώς μπορεί να επηρεαστούν τα αποτελέσματα.

Η εξέταση μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την ώρα λήψης του τελευταίου γεύματος.

Μετά τη χορήγηση της γλυκόζης η ασθενής παραμένει καθιστή, χωρίς να καπνίσει και φυσικά χωρίς να φάει κάτι άλλο μέχρι να ολοκληρωθεί το τεστ.

 

Διαδικασία:

  1. Πρό της χορήγησης γλυκόζης γίνεται μια αιμοληψία, που αντικατοπτρίζει τη γλυκόζη νηστείας. (χρόνος 0′)
  2. Στην ασθενή δίνονται 50 gr γλυκόζης διαλυμένα σε νερό. Το διάλυμα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε χρονικό διάστημα 5 λεπτών. Η γλυκόζη πρέπει να έχει διαλυθεί καλά  και να μην μείνει υπόλειμμα στο ποτήρι μετά την κατανάλωση του διαλύματος. Χρήσιμο είναι να διαλύεται σε ζεστό νερό, ακολούθως όμως να προσφέρεται δροσερό στην ασθενή, ώστε να μην προκαλεί ναυτία.
  3. Γίνεται αιμοληψία μία ώρα (60′) μετά τη γλυκόζη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Φυσιολογικές τιμές:    60′       130-140mg/dl

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το test με τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας δεν χρησιμοποιείται. Αντί αυτού χρησιμοποιείται μόνο αυτό με τα 75γρ γλυκόζης και στην κύηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.