Η ενοχλητική καούρα και η δυσπεψία εξαιτίας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αντιμετωπίζονται

Facebooktwitterpinterest

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κλινική κατάσταση κατά την οποία το γαστρικό οξύ παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Το πιο κοινό σύμπτωμα της πάθησης είναι αυτό που οι ασθενείς αποκαλούν «καούρα» και που ιατρικά ονομάζεται «αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου».

Πόσο συχνά εμφανίζεται

Σύμφωνα με μία πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη που εκπονήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής ο επιπολασμός (η εμφάνιση της νόσου δηλαδή) είναι ιδιαίτερα υψηλός στην χώρα μας.

-4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου (ΓΟΠΝ). To αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς είναι 3 στα 10 άτομα.
-Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>45 ετών), ενώ το φύλο δεν επηρεάζει την συχνότητα εμφάνισης της νόσου.
-1 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζει ότι πάσχει από ΓΟΠΝ δεδομένου ότι μόνο 5 στους 10 απευθύνονται σε γιατρό για τα συμπτώματά τους.
-Υψηλή συχνότητα παρατηρείται σε άτομα με χρόνιες παθήσεις σε χρόνιους χρήστες φαρμάκων αλλά και σε χρήστες παυσίπονων και ασπιρίνης.
-Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

Τι επηρεάζει την βαρύτητα των συμπτωμάτων

Διαιτητικοί παράγοντες όπως η υψηλή κατανάλωση εσπεριδοειδών και χυμών, ανθρακούχων αναψυκτικών, καφέ, βαριών και λιπαρών γευμάτων, αλκοόλ και καυτερών τροφών επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να συντελέσουν στην επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων.
Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι το 60% των πασχόντων από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλαιπωρούνται από την πάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως προκύπτει από μελέτες, το 80% των ασθενών κοιμάται δύσκολα, το 50% υποφέρει από καούρες κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ το 40% δεν μπορεί να γυμναστεί.

Υπάρχει θεραπεία και ποια

Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην μείωση ή ακόμη και στην απουσία των ανεπιθύμητων και επίπονων συμπτωμάτων. Συνιστάται διακοπή καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, μείωση του λίπους αλλά και της ποσότητας των γευμάτων, αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα, απώλεια βάρους (αν χρειάζεται), καθώς και αποφυγή κατανάλωσης σοκολάτας, μέντας, καφέ, τσαγιού, εσπεριδοειδών και χυμών.

Αν χρειαστεί μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα όπως τα αντιόξινα, οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs). Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων θεωρείται ότι επιφέρουν την μεγαλύτερη καταστολή έκκρισης του γαστρικού οξέος και θεωρούνται θεραπεία εκλογής.

Σήμερα διατίθεται και στη χώρα μας, μια νέα κατηγορία φαρμάκων τα αλγινικά , τα οποία υπάρχουν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετά χρόνια και ενδείκνυνται για την ανακούφιση της καούρας και της δυσπεψίας. Τα αλγινικά δεν είναι αντιόξινα, αλλά δρουν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και έτσι συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση τους προς τον οισοφάγο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουν την γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικης παλινδρόμησης (ΓΟΠ).

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι τα αλγινικά :

– Ανακουφίζουν από τον οπισθοστερνικό καύσο μέσα σε 5 λεπτά σε ποσοστό έως και 74% των ασθενών
– Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα έως και 84% των ασθενών και διαρκούν για έως και 4 ώρες

Ο τρόπος δράσης των αλγινικών (δεν εισέρχονται στην γενική κυκλοφορία) τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους καθώς και ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή που πάσχουν από καούρα και δυσπεψία.

Τα στοιχεία που υπάρχουν από την κυκλοφορία τους εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες χώρες τα καθιστούν πολύ ασφαλή φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να συγχορηγηθούν με άλλα σκευάσματα (πχ της κατηγορίας αναστολέων αντλίας πρωτονίων) αφού δεν επηρεάζουν τη απορρόφηση και τη δράση τους.

Το βασικό χαρακτηριστικό των αλγινικών είναι η ταχύτητα δράσης και η άμεση ανακούφιση που συμβάλλουν ουσιαστικά στην συνολική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου.

H καούρα και η δυσπεψία αντιμετωπίζονται με Gaviscon

Ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων σήμερα πάσχει από την γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο που οφείλεται στην παλινδρόμηση των όξινων υγρών του στομάχου πίσω στον οισοφάγο. Σε αντίθεση με το στομάχι, ο οισοφάγος δεν είναι ανθεκτικός σε οξέα, με αποτέλεσμα, όταν παρουσιάζεται το φαινόμενο, να προκαλείται πόνος και δυσφορία που είναι γνωστά και ως καούρες.

Ένα νέο φάρμακο το Gaviscon, που ανήκει στην κατηγορία των αλγινικών αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την καούρα και τη δυσπεψία, αφού εμποδίζει την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών.

Το GAVISCON ανακουφίζει από το ενοχλητικό σύμπτωμα της καούρας το 85% των ασθενών, και μάλιστα προσφέρει αυτή την ανακούφιση μόλις μέσα σε 5 λεπτά ενώ διαρκεί έως και 4 ώρες χωρίς να επιδρά και να επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου.

Διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι δρα σημαντικά ταχύτερα από τα υπόλοιπα φάρμακα της κατηγορίας του και εξαιτίας του τρόπου δράσης του μπορεί να χορηγηθεί και σε ασθενείς που λαμβάνουν πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα το βρείτε στο φαρμακεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.