Ενδοσκοπική υπερηχοτομογραφία

Facebooktwitterpinterest

Η ενδοσκοπική υπερηχοτομογραφία (endoscopic ultrasonography ή ΕUS) συνδυάζει τις τεχνικές της ενδοσκόπησης και της υπερηχογραφίας. Χρησιμοποιεί ειδικά ενδοσκόπια που εκπέμπουν υπερήχους κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης.

Οι υπέρηχοι παρέχουν την πρόσθετη δυνατότητα να «δούμε» βαθύτερα στο τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα, αλλά και στους γύρω ιστούς. Έτσι, απεικονίζονται με ευκρίνεια το πάγκρεας, τα χοληφόρα αγγεία, αλλά και λεμφαδένες.

Οι ενδείξεις της τεχνικής μπορούν να χωριστούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:

Α. Σταδιοποίηση καρκίνου του οισοφάγου, στομάχου και ορθού εντέρου:
Σε αυτούς τους καρκίνους η Ενδοσκοπική Υπερηχοτομογραφία αποτελεί την πλέον ακριβή μέθοδο τοπικής σταδιοποίησης.

Β. Υποβλεννογόνιες βλάβες του πεπτικού σωλήνα:
Οι περισσότερες βλάβες στο πεπτικό σύστημα αφορούν το επιφανειακό στρώμα που καλύπτει το πεπτικό τοίχωμα (βλεννογόνο) και γι’ αυτό μπορούν να διαγνωσθούν στην κλασσική ενδοσκόπηση. Όταν κάποια βλάβη βρίσκεται μέσα στο τοίχωμα (υποβλεννογόνιο ή βαθύτερα) και όχι στην επιφάνεια του πεπτικού σωλήνα, η Ενδοσκοπική Υπερηχοτομογραφία είναι απαραίτητη γιατί προσφέρει εικόνες από όλο το πάχος του τοιχώματος, ακόμη και από τους γύρω ιστούς.

Γ. Παθήσεις του παγκρέατος και των χοληφόρων:
Η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία απεικονίζει με λεπτομέρεια το πάγκρεας και τα εξωηπατικά χοληφόρα αγγεία. Μπορεί να αποσαφηνίσει τυχόν ευρήματα αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας και να ανιχνεύσει μικρούς όγκους μεγέθους 5-10 χιλιοστών που δεν είναι εμφανείς στις άλλες εξετάσεις. Επιπλέον, το νέο γραμμικό σύστημα Ενδοσκοπικής Υπερηχοτογραφίας του Nοσοκομείου μας προσφέρει την δυνατότητα καθοδήγησης λεπτής βελόνας για τη λήψη κυτταρολογικού δείγματος (EUS-guided Fine Needle Aspiration), αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ακρίβεια στη διάγνωση παθήσεων του παγκρέατος.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι εξετάσεις αυτές δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, δεν απαιτούν τη χρήση ενδοσκοπίων και εκτελούνται χωρίς ενδοφλέβια καταστολή.
Ο εξεταζόμενος συνεχίζει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες και την επόμενη μέρα ο καθετήρας αφαιρείται και τα δεδομένα αναλύονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μανομετρία οισοφάγου ελέγχει την κινητικότητα του οισοφάγου και την επάρκεια των σφιγκτήρων μέσω ενός λεπτού καθετήρα που εισέρχεται από την μύτη στον οισοφάγο.
Χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση ασθενών με δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) και ασθενών με σκληροδερμία ή άλλες νόσους κολλαγόνου. Η εξέταση διαρκεί 15-20 λεπτά και είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή.

Ορθοπρωκτική μανομετρία ελέγχει τις πιέσεις των σφιγκτήρων του πρωκτού και την αισθητικότητα του κατωτέρου τμήματος του παχέος εντέρου (ορθού). Χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση ασθενών με ακράτεια αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

 

 

 

 

 

Δημήτριος Ξυνόπουλος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.