Κρατήστε την καούρα και την δυσπεψία μακριά

Facebooktwitterpinterest

gavisconΈνας σημαντικός  αριθμός  ανθρώπων  πάσχει σήμερα από  Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση  δηλαδή από την  παθολογική κατάσταση  όπου  τα υγρά του στομάχου δεν ακολουθούν την φυσιολογική πορεία τους προς το έντερο αλλά επιστρέφουν  ( παλινδρομούν )  προς τον οισοφάγο.

Καταγράφεται ότι  ένα  ποσοστό 10-20%   του γενικού πληθυσμού  βιώνει τα συμπτώματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση1    ενώ ένα  5%  υποφέρει καθημερινά.2. Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι τα ποσοστά αυτά αυξάνονται με την ηλικία αλλά και με παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η διατροφή, η εγκυμοσύνη και άλλοι.

Τα βασικά συμπτώματα της  νόσου είναι  αφενός  ενα αίσθημα έντονου καψίματος πίσω από το στέρνο  ( καούρα)  αφετέρου  δυσπεψία  και  εμφανίζονται  30-60 λεπτά μετά τα γεύματα3. Βασική αιτία της νόσου θεωρείται  η χαλάρωση του  οισοφαγικού σφιγκτήρα που επιτρέπει στα υγρά  του στομάχου να παλινδρομούν.

H χορήγηση φαρμάκων που  καταστέλλουν την  παλινδρόμηση   όπως το Gaviscon (Αλγινικά)  συντελεί στην γρήγορη ανακούφιση  ( 3-5 λεπτά) των πασχόντων από τα  συμπτώματα της νόσου.

Αυτό οφείλεται  στο γεγονός ότι  τα αλγινικά  ( Gaviscon) σχηματίζουν ένα στρώμα  που επιπλέει  πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας  έτσι ένα φυσικό φραγμό μεταξύ του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα και των στομαχικών υγρών (οξέων) καταστέλλοντας την παλινδρόμηση.

Τα αλγινικά  (Gaviscon) συνιστώνται στη θεραπεία της ΓΟΠΝ  για την αντιμετώπιση  ήπιων  συμπτωμάτων αλλά και σε εγκύους  και είναι κατάλληλα στην αντιμετώπιση των  επίμονων  μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων.

Το θεραπευτικό μονοπάτι για της Γαστροοισοφαγική Νόσο περιλαμβάνει με τη σειρά:

 

  • Αλλαγή life style :5
    • Aπώλεια βάρους, αποφυγή συγκεκριμένων τροφών, μαξιλάρια στο κρεβάτι
  • Αντιμετώπιση μηχανικών παραγόντων και acid pocket:
    • Aλγινικά, με ή χωρίς αντιόξινα
  • Aναστολή έκκρισης οξέος:
    • Αναστολείς της αντλίας των πρωτονίων (PPIs), Ανταγωνιστές των υποδοχέων H2 (H2 RAs)
  • Χειρουργική θεραπεία:
    • Θολοπλαστική Νissen

 

 

 

Βιβλιογραφία:

 

 

 

References:

 

1. Dent J, et al. Gut. 2005;54(5):710-717.

2. Moayyedi P. et al. Aliment Pharmacol Ther. 2005;22 Suppl 1:11-19.

3. Kahrilas PJ. Cleve Clin J Med. 2003;70 Suppl 5: S4-19.

4. Fletcher J, et al. Gastroenterology. 2001;121(4):775-783.

5. Moayyedi P, Axon AT. Review article: gastro-oesophageal reflux disease – the extent of the  problem. Aliment Pharmacol Ther. Aug 2005;22 Suppl 1:11-19.

6.Tytgat GN, McColl K, Tack J, et al. New algorithm for the treatment of gastro-oesophageal reflux disease. Aliment Pharmacol Ther. Feb 2008;27(3):249-256.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.