Αυξάνονται οι αιφνίδιοι θάνατοι στους αγωνιστικούς χώρους

Facebooktwitterpinterest

Κατά 30% αυξήθηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στους αγωνιστικούς χώρους τα τελευταία δύο χρόνια. Δεκαεννιά επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι στη διάρκεια άθλησης στο βωμό του αθλήματος και του μεταλλίου. Το φαινόμενο καταγράφεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Μόλις πριν από μερικές μέρες, άφησαν την τελευταία τους πνοή στους αγωνιστικούς χώρους, η 26χρονη Πολωνίδα πρωταθλήτρια σφυροβολίας Καμίλα Σκολιμόβσκα και ο 20χρονος διεθνή Γερμανός χαντμπολίστας Σεμπάστιαν Φαϊστ.

Την παραπάνω τραγική διαπίστωση έκανε ο ειδικός αθλητίατρος και προέδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων (ΑΘΛΕΤΙΑ) δρ. Ξενοφών Ρούσσης , στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Πανελληνίου Αθλητιατρικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 13 με 15 Μαρτίου στο ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL.

Ο κ. Ρούσσης συμπλήρωσε πως οι αιτίες του αιφνίδιου θανάτου στους αγωνιστικούς χώρους κατά 78% οφείλονται σε παθήσεις και καταστάσεις που αφορούν την καρδιά του αθλουμένου (καρδιακή ανακοπή, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανακοπή οφειλόμενη σε απαγορευμένα φάρμακα – ντόπινγκ κλπ).

Το 12% οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα το λεγόμενο ‘γύρισμα της γλώσσας’ ή εκτεταμένο εγκεφαλικό αιμάτωμα ή αιμάτωμα στο κέντρο της αναπνοής.

Το υπόλοιπο 10% οφείλεται σε διάφορες άλλες αιτίες όπως ανεύρυσμα, ρήξεις αγγείων και σπλάχνων. Οι αιφνίδιοι θάνατοι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τους ειδικούς, τους αθλούμενους και τους γονείς τους. Εάν είχαν υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις, πριν την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα ήταν στη ζωή.
Τα θέματα

Ο κ. Ρούσσης, ο ορθοπαιδικός χειρουργός – τραυματιολόγος Γεώργιος Κουνάδης, η διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας Ελένη Αυλωνίτου, ο φυσικοθεραπευτής Δημήτρης Τσιτσιρόπουλος και ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale δρ. Μάριος Καμπούρης, ανακοίνωσαν τη θεματολογία του συνεδρίου που περιλαμβάνει πρωτοποριακά θέματα της Αθλητιατρικής του μέλλοντος.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναλυθούν στο Συνέδριο είναι και η ‘προγνωστική γονιδιωματική’. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την ανάλυση και καταγραφή του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA), η επιστημονική ερευνητική κοινότητα άρχισε να στρέφεται στην αναζήτηση πιθανής κληρονομικής αθλητικής προδιάθεσης, μελετώντας συγκεκριμένους πρωταθλητές με εντυπωσιακές επιδόσεις.

Ο κυριότερος στόχος αυτής της ερευνητικής προσπάθειας ήταν να προβλεφθεί με ειδικές γονιδιακές αναλύσεις, η τυχόν κληρονομική προδιάθεση αθλητών συγκεκριμένων αγωνισμάτων. Στο γονιδιακό έλεγχο για τις αθλητικές επιδόσεις αναλύονται 10 γονίδια και 11 μεταλλάξεις, τα οποία είναι υπεύθυνα μεταξύ άλλων για τη δομή των σκελετικών μυών, τη σωματική απόκριση στην προπόνηση και στο ενεργειακό κόστος, με αποτέλεσμα:

Να προσδιοριστεί η καταλληλότητα των αθλητών για αθλήματα Αντοχής ή Δύναμης.
Να προβλεφθεί η κλίση των νέων παιδιών σε συγκεκριμένα αγωνίσματα, ώστε να κατευθυνθούν σωστά.
Να αναγνωριστούν πρωταθλητές με εξαιρετικά υψηλές δυνατότητες επιδόσεων.
Να δημιουργηθεί προσαρμοσμένο πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής.
Να αποφευχθούν ακατάλληλα για τον αθλούμενο αθλήματα και ασκήσεις που οδηγούν σε τραυματισμούς.

Οι ειδικοί επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι εκτός από το γενετικό προφίλ (το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο), συντελεί και η συστηματική προπόνηση, η προσεγμένη διατροφή, η προγραμματισμένη αθλητική ζωή, αλλά και η υπέρβαση των ψυχολογικών φραγμών για την πορεία των αθλητικών επιδόσεων.
Εξελίξεις

Στο 2ο Πανελλήνιο Αθλητιατρικό Συνέδριο θα παρουσιασθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην αθλητιατρική αλλά και θα δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα των αιφνίδιων θανάτων νεαρών αθλητών αλλά και αθλουμένων, από διακεκριμένους ΄Έλληνες και ξένους ομιλητές. Ανάμεσά τους και ο συνεργάτης του διάσημου Γιακούμπ, ο καρδιοχειρουργός Στέργιος Θεοδωρόπουλος ο οποίος μαζί με αξιόλογους καθηγητές θα αναλύσουν το φλέγων θέμα του αιφνίδιου θανάτου στους αγωνιστικούς χώρους καθώς και τί πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν.

Ο καθηγητής της βιοχημείας Δ. Κουρέτας θα μιλήσει για τη σύγχρονη απειλή για τα παιδιά, που είναι το γονιδιακό ντόπινγκ, ο ποινικολόγος Α. Κούγιας θα μιλήσει για την ακανθώδη νομική πλευρά του ντόπινγκ, ενώ για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα παρουσιασθούν οι εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής στις αθλητικές κακώσεις από τον πρωτοπόρο της ρομποτικής χειρουργικής Κ. Κωνσταντινίδη.

Στο 2ο Πανελλήνιο Αθλητιατρικό Συνέδριο θα συζητηθούν επίσης και άλλα σημαντικά θέματα όπως σέξ και αθλητισμός (Θ. Ασκητής), αθλητική όραση (καθ. Σπ. Γεωργαράς), άσκηση -παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο (καθ. Γ. Χρούσσος), αθλητικές κακώσεις – σύγχρονη αντιμετώπιση (Λ. Νικολάου, Ν. Πισκοπάκης, Δ. Τσούκας, Γ. Τσικούρης, Ι. Λεβάκος).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.