ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ

Facebooktwitterpinterest

Η αυξητική ορμόνη είναι η σπουδεότερη ορμόνη της ανάπτυξης , μιας και είναι υπεύθυνη για την αύξηση μας σε ύψος.
Παράγεται στην υπόφυση , έναν ενδοκρινή αδένα με σπουδαίες λειτουργίες για τον οργανισμό , που βρίσκεται μέσα στο κρανίο βαθειά πίσω από τα μάτια και τη μύτη.
Όταν η ορμόνη αυτή υπερπαράγεται στην παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί στον γιγαντισμό (πολύ μεγάλο ύψος) ,ενώ όταν υπερπαράγεται στην ενήλικη ζωή οδηγεί στην μαγαλακρία.
Με την ολοκλήρωση της εφηβείας και της ανάπτυξης (ηλικία 18 έως 20 χρονών),ολοκληρώνεται και η αύξηση σε ύψος.Τα οστά τότε έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει δυνατότητα να μακρύνουν.
Έτσι ένας ενήλικας με αυξημένη (παθολογικά) έκκριση αυξητικής ορμόνης δεν ψηλώνει ,αλλά αλλάζει χαρακτηρικά.
Με τη δράση της ορμόνης αυτής , παχαίνει το δέρμα και ο συνδετικός ιστός και αλλάζει η μορφή του προσώπου και η εμφάνιση χεριών και ποδιών.
Στο πρόσωπο μακραίνει το σαγόνι , μεγαλώνουν η μύτη και τα αυτιά, αραιώνουν τα δόντια.Παίρνει δηλαδή το πρόσωπο μια πιο αδρή έκφραση.
Τα χέρια χοντραίνουν, παχαίνουν τα δάκτυλα με αποτέλεσμα να μην χωρούν τα δακτυλίδια ή τα περσινά γάντια.
Στα πόδια για τον ίδιο λόγο ο ασθενής αναγκάζεται να αλλάξει νούμερο στα παπούτσια. Όλες αυτές οι μεταβολές δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη ,χρειάζονται συνήθως μερικά χρόνια για να συντελεστούν.
Αυτά αφορούν την εμφάνιση .Η μεγαλακρία έχει όμως και πολλά άλλα συμπτώματα όπως: πονοκεφάλους,αυξημένη εφίδρωση,πόνους στις αρθρώσεις,σεξουαλική δυσλειτουργία ,εκδήλωση Σακχαρώδη Διαβήτη, εύκολη κόπωση,αύξηση σωματικού βάρους.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις
(ορμονικοί προσδιορισμοί και διεργετικές δοκιμασίες) και με ακτινολογικό έλεγχο (απλές ακτινογραφίες , μαγνητική τομογραφία).
H θεραπευτική αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική (χορήγηση αναλόγων σωματοστατίνης ) ή χειρουργική (αφαίρεση του αδενώματος της υποφύσεως που παράγει την αυξητική ορμόνη) και λίγες φορές απαιτείται ειδική ακτινοβολία της περιοχής της υποφύσεως.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.