ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Facebooktwitterpinterest

Η μειωση του στρωματος του οζοντος εχει οδηγησει τα τελευταια χρονια σε σταδιακη αυξηση της ηλιακης ακτινοβολιας που φθανει μεχρι τη γη και οι βλαβερες συνεπειες της εχουν αμεσο αντικτυπο στην αυξηση των δερματικων καρκινων. Στην Ελλαδα,υπολογιζεται πως περιπου ενας στους πεντε Ελληνες θα προσβληθει απο καποιο ειδος καρκινου του δερματος στη διαρκεια της ζωης του
Ο καρκινος του δερματος αν διαγνωσθει εγκαιρα στις περισσοτερες περιπτωσεις (οταν προκειται για βασικοκυτταρικο ¨η ακανθοκυταρικο επιθηλιωμα) θεραπευεται οριστικα χωρις κανενα κινδυνο για τη ζωη του ασθενους,αντιθετα,το μελανωμα αν και αποτελει το 5% περιπου των δερματικων καρκινων ειναι πολυ επιθετικη μορφη καρκινου με κακη προγνωση που οδηγει στο θανατο. Αναπτυσεται η’ πανω σε προυπαρχουσες ελιες(σπιλους) η’ σαν μια νεα δερματικη βλαβη.
Η εγκαιρη διαγνωση, η ταχεια χειρουργικη αφαιρεση και θεραπεια αυξανει σημαντικα τις πιθανοτητες επιβιωσης του ασθενους.
Υπολογιζεται πως περιπου 8 στους 10 που θα προσβληθουν απο μελανωμα, μπορουν να σωθουν αν η διαγνωση ειναι εγκαιρη.
Ενας στους 100 σημερα κινδυνευει απο αυτην την επιθετικη μορφη καρκινου.
Περισσοτερο κινδυνευουν τα ατομα με ανοιχτο δερμα, ανοιχτου χρωματος μαλλια και ματια και με περισσοτερους απο 100 «συγγενεις σπιλους» δηλαδη ελιες που εχουν απο την γεννηση τους στο δερμα τους και οσοι εχουν πανω απο τρεις «δυσπλαστικους σπιλους» δηλαδη ελιες που εχουν ανωμαλο χρωμα , σχημα και επιφανεια η΄που αλλαζουν γρηγορα, χρωμα, σχημα, επιφανεια η’ σκουραινει το χρωμα τους η΄ματωνουν.
Ακομα περισσοτερες πιθανοτητες εχουν τα ατομα με τα παραπανω χαρακτηριστικα αλλα και ιστορικο καρκινου δερματος στην οικογενεια τους….
Ειναι προτιμοτερο να αφαιρουνται «υποπτες ελιες» που τελικα αποδεικνυονται «αθωες» παρα να παραμεινει καποια ελια που με την παροδο του χρονου μπορει να εξελιχθει σε μελανωμα!
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ.

Συμβουλές για μικρούς και μεγάλους
-Αποφύγετε τον ήλιο από τις 11πμ έως τις 4μμ
-Προτιμάτε ανοιχτόχρωμα ή λευκά ρούχα τους καλοκαιρινούς μήνες
-Βάζετε πάντοτε γυαλιά ηλίου –οι υπεριώδεις ακτίνες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στα μάτια σας
-Εξίσου σημαντικό αξεσουάρ είναι και το καπέλο για την προστασία του προσώπου και του κεφαλιού σας
-Προτιμήστε να κινείστε πάντοτε στη σκιά
-Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας που σας εχει προτεινει δερματολογος αναλογα με τον τυπο του δερματος σας.
-Απλώστε το αντηλιακό επάνω στο στεγνό δέρμα σας μισή περίπου ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο
-Ανανεώστε το αντηλιακό σας, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο, καθε 2 ωρες σε ολα τα ηλιοεκτεθειμενα μερη του σωματος…
-ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ-ΧΕΙΜΩΝΑ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΑ ΗΛΙΟΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ-ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΖΑΜΙ-ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ…..

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.