Μειωμένος κίνδυνος ορθοκολικού καρκίνου μετά από αρχική αρνητική κολονοσκόπηση

Η ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου Facebooktwitterpinterest

Νέα Υόρκη: Αν η αρχική κολονοσκόπηση δεν δείχνει ορθοκολική νεοπλασία, οι πιθανότητες εκδήλωσης κακοήθειας την προσεχή πενταετία είναι εξαιρετικά χαμηλές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο The New England Journal of Medicine.

Μάλιστα, στη νέα αυτή μελέτη που έγινε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ινδιάνα με επικεφαλής τον Δρ Τόμας Ιμπεριαλ κανείς εκ των ασθενών με αρχική αρνητική εξέταση δεν εκδήλωσε καρκίνο κατά την επανεξέταση. Τα αποτελέσματα δείχνουν λοιπόν ότι είναι απίθανο το προηγμένου σταδίου καρκίνωμα να εμφανιστεί μετά από αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση, αν και οι άνδρες γενικά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες.

Το άριστο μεσοδιάστημα ελέγχου με κολονοσκόπηση δεν είναι επαρκώς καθορισμένο. Η αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας προτείνει να γίνεται κολονοσκόπηση κάθε δέκα χρόνια, ενώ η επιτροπή της Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών συστήνει να γίνεται κατά περίπτωση χωρίς να ορίζει χρονικό όριο.

Με αυτό το σκεπτικό οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τη συχνότητα του αδενώματος και του καρκίνου σε 1.256 ενήλικες που είχαν υποβληθεί εκ νέου σε κολονοσκόπηση πέντε χρόνια μετά την αρχική αρνητική εξέταση.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 56,7 ετών και το 56,7% των ατόμων ήταν άνδρες. Το μέσο μεσοδιάστημα που είχε περάσει από την πρώτη κολονοσκόπηση ήταν 5,34 χρόνια.

Κανείς εκ των ασθενών δεν είχε ορθοκολικό καρκίνο κατά την επαναληπτική κολονοσκόπηση. Ωστόσο 201 ασθενείς διαπιστώθηκε ότι είχαν τουλάχιστον ένα αδένωμα, μόλις 16 (1,3%) είχαν προηγμένου σταδίου αδένωμα και στις περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις η αλλοίωση ήταν απομακρυσμένη από σπληνική καμπή.

Οι υπερπλαστικοί πολύποδες στην αρχή δεν επηρέαζαν σημαντικά τον κίνδυνο προηγμένου αδενώματος κατά την επαναληπτική κολονοσκόπηση. Οι άνδρες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να έχουν αδένωμα κατά την επανεξέταση και είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν προηγμένου σταδίου μελάνωμα.

Συνεπώς, το αρνητικό αποτέλεσμα της αρχικής κολονοσκόπησης ορίζει ότι η επανάληψη του δεν χρειάζεται να γίνει πριν την παρέλευση της πενταετίας. Ωστόσο, στην παρούσα μελέτη η επανεξέταση έγινε μετά από πέντε χρόνια και δεν καταγράφηκε αν είναι κατάλληλη και παρέλευση δεκαετίας για την επανάληψη της κολονοσκόπησης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.