Η επίδραση της καφεΐνης είναι μεγαλύτερη στους άνδρες

Facebooktwitterpinterest

Η καφεΐνη έχει μεγαλύτερη επίδραση στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες και η επίδραση αυτή αρχίζει μόλις δέκα λεπτά αφότου πιει κανείς τον καφέ του, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, υπό την Άννα Αντάν, ερευνήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής και Κλινικής Ψυχοβιολογίας. Η έρευνα ήταν η πρώτη διεθνώς που ασχολήθηκε με την διαφορετική επίπτωση της καφεΐνης στα δύο φύλα. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, αντίθετα από ό,τι μέχρι τώρα θεωρείτο, ο καφές χωρίς καφεΐνη παράγει επίσης μια αυξημένη κατάσταση εγρήγορσης, αν και μικρότερη από τον κανονικό καφέ, που όμως αυτή τη φορά είναι πιο αισθητή στις γυναίκες. Σύμφωνα με την υπεύθυνη ερευνήτρια, “αν κάποιο άτομο δεν μπορεί να πιει κανονικό καφέ, ένας καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί επίσης να του δώσει κάποια από τα αναμενόμενα οφέλη”. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η εγρήγορση λόγω της καφεΐνης ξεκινά 30-45 λεπτά μετά την κατανάλωσή της, όμως η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η επίδραση αρχίζει ακόμα νωρίτερα, μέχρι και δέκα λεπτά αφότου κάποιος πιει τον καφέ. Όπως αναφέρει η ερευνήτρια, “τα 45 λεπτά είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη μέγιστη συγκέντρωση της καφεΐνης στο αίμα, όμως μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μέσα στο αίμα υπάρχει ήδη το μισό της μέγιστης ποσότητας”. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίδραση της καφεΐνης συνήθως διαρκεί από δύο έως τρεις ώρες, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και τις πέντε ώρες, ανάλογα με την ευαισθησία του συγκεκριμένου ατόμου στην καφεΐνη και τον μεταβολικό ρυθμό του, ο οποίος ποικίλει έντονα ανάλογα με την ηλικία.

Ο καρκίνος αποτελεί μάστιγα του 21ου αιώνα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με το θάνατο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Δημήτρη Ι. Μπαφαλούκο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 4 Φεβρουαρίου, αν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος αναμένεται να φθάσει έως το 2020 τα 16 εκατομμύρια από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος οργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν κατά την επίσκεψή τους στην ιστοσελίδα www.worldhealthdays.gr.

Η εκστρατεία εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον άξονα του προγράμματος Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Aventis.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κ. Μπαφαλούκο, οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020. Περίπου 7 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν από τη νόσο σε ετήσια βάση. Ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους θανάτου, τον δεύτερο μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους. “Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία” επισήμανε ο κ. Μπαφαλούκος, τονίζοντας ότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς. Σημαντικός όμως, είναι ο ρόλος της πρόληψης. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαφαλούκος, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άνθρωποι χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.