1η Δεκεμβρίου 2008 – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Facebooktwitterpinterest

Βρυξέλλες, 28 Νοεμβρίου 2008
Μήνυμα του Μπαν Γκι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

“ Σήμερα, στην 20η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής.

Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV και λιγότεροι πεθαίνουν από AIDS.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε όσους ηγούνται της προσπάθειας για την καταπολέμηση του AIDS. Οι κυβερνήσεις υλοποιούν τις υποσχέσεις τους για κλιμακωτή αύξηση της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπεία, την περίθαλψη και την υποστήριξη.

Βρισκόμαστε όμως ακόμη στην αρχή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Το AIDS δε θα εξαφανιστεί σύντομα. Η ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV είναι μεγαλύτερη από αυτήν με την οποία μπορούμε να τους περιθάλψουμε. Το AIDS παραμένει ανάμεσα στις δέκα βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ενώ είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος στην Αφρική.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διατηρήσουμε το σημερινό μομέντουμ.

Πρέπει να βάλουμε τέλος στο στίγμα και τις διακρίσεις που δεν επιτρέπουν σε τόσους ανθρώπους να ενημερωθούν για το πως μπορούν να προστατευτούν από τον HIV και για το πως θα λάβουν θεραπευτική αγωγή. Χρειαζόμαστε αρκετούς πόρους για να προσφέρουμε υπηρεσίες που θα έχουν πραγματική απήχηση στις κοινωνίες και σε ολόκληρα έθνη.

Η ανάγκη για καθοδήγηση, ενίσχυση και υλοποίηση των υποσχέσεων για το AIDS είναι περισσότερο πραγματική και επείγουσα από ποτέ.

Διάβασα πρόσφατα για μια γυναίκα από το Κονγκό που ζει με τον HIV. Η γυναίκα αυτή πήρε φάρμακα μέσω του ΟΗΕ. Σήμερα είναι μέλος μια ομάδας που ονομάζεται «δωρητές ελπίδας» και βοηθά άλλες οικογένειες να αντιμετωπίσουν τον HIV.

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ας δεσμευτούμε να γίνουμε «δωρητές ελπίδας» που προσφέρουν θάρρος και αναλαμβάνουν δράση για τη δημιουργία ενός μέλλοντος χωρίς AIDS.

Σας ευχαριστώ πολύ.”

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.