ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ 40 ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Facebooktwitterpinterest

Mε εξωσωματική η μία στις τρεις.Το 1/3 των γυναικών στην χώρα μας που κάνουν θεραπεία εξωσωματικής είναι άνω των 40 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που επιχειρούν την εξωσωματική είναι τα 37 χρόνια ηλικίας ενώ οι περισσότερες γυναίκες είναι 36-40 ετών.

Νόμος του 2005 προβλέπει ότι το 50ό έτος ηλικίας είναι το όριο για να αναζητήσει μία γυναίκα θεραπεία μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης . Απαγορεύεται με διάφορες ποινές προς τους γυναικολόγους να επιχειρηθεί εξωσωματική γονιμοποίηση ύστερα από το ηλικιακό όριο αυτό. Αντίθετα για τους άνδρες δεν υπάρχουν όρια. «Πριν από λίγο καιρό αντιμετώπισα ένα πρόβλημα με μία γυναίκα η οποία στην πρώτη εγκυμοσύνη της στην τρίτη δεκαετία της ζωής της είχε καταψύξει έμβρυα τα οποία επανήλθε να τοποθετήσει μετά τα πενήντα της χρόνια. Λόγω της επιμονής της ρώτησα την Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ή οποία εποπτεύει τον νόμο και έλαβα απάντηση αρνητική: ¨Η γυναίκα δεν μπορεί εφόσον έχει ξεπεράσει το 50ό έτος ηλικίας να χρησιμοποιήσει τα έμβρυα το οποία πρέπει να καταστραφούν”» αναφέρει ο Μ.Μαστρομηνάς.

Πώς ερμηνεύεται τον νόμο:

«Είναι σωστός υπό την έννοια ότι και στην φύση μια γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει φυσιολογικά μέχρι την ηλικία των 50. Έτσι, είναι δίκαιος»

Τι συνεπάγεται μία κύηση μέσω εξωσωματικής σε μεγάλη ηλικία;

« Μεγαλύτερους κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί. Ήδη η κύηση με εξωσωματική σε οποιαδήποτε ηλικία αντιμετωπίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου. Εάν η μητέρα τώρα είναι άνω των 40 ετών, χρήζει ακόμα πιο ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας».

Εάν η γυναίκα είναι άνω των 40 αλλά τα ωάρια δοτά γυναίκας 25 ετών

«Τότε αντιμετωπίζεται πάλι ως κύηση υψηλού κινδύνου – όσον αφορά τις επιπλοκές της εγκύου – αλλά είμαστε πιο ήσυχοι για το παιδί»

Σήμερα έρχονται πιο πολλές γυναίκες που έχουν κλείσει τα 40 στο γραφείο σας;

«Βεβαίως. Οι συνθήκες για μια εργαζόμενη γυναίκα είναι όλο και πιο δύσκολες και μέχρι να εδραιωθούν στην εργασία τους έχουν φτάσει τα 40. Οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες είναι τέτοιες που αναγκάζουν τις γυναίκες να παρατείνουν όλο και περισσότερο μία εγκυμοσύνη. Ακόμη έρχονται πολλές γυναίκες μεγάλης ηλικίας που αποτύγχαναν να συλλάβουν παιδί και μαθαίνοντας συνομήλικη φίλη τους τα κατάφερε με την εξωσωματική αποφασίζουν να το επιχειρήσουν και αυτές. Έχει αυξηθεί και η προσέλευση γυναικών άνω των 40 ετών που έρχονται να κάνουν προσπάθεια με τράπεζες σπέρματος. Οι γυναίκες αυτές είναι οικονομικά ανεξάρτητες και ελεύθερες από κοινωνικές προκαταλήψεις, αποφασισμένες να δημιουργήσουν μονογονε:ϊκές οικογένειες».
Είναι μεγάλος ο αριθμός ανδρών που έρχονται να γίνουν δότες σπέρματος;

«Δυστυχώς είναι πολύ μικρός έως μηδενικός. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συζύγους που έρχονται σε εμάς».

Και για την γονιμότητα των ανδρών;

«Οι ευθύνες μοιράζονται 50-50. Το σπέρμα έχει υποστεί μια καθίζηση τις τελευταίες δεκαετίες κι αν συνεχίσουμε έτσι έπειτα από 30-40 χρόνια θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί φυσιολογική εγκυμοσύνη. Τα αίτια είναι περιβαλλοντικά, διατροφικά, τρόπου ζωής (καπνός, αλκοόλ). Ακόμα ένας λόγος είναι ο όλο και πιο αραιός αριθμός επαφών των ζευγαριών. Ακόμα και ζευγάρια 25-35 ετών απαντούν στα ερωτηματολόγια μας –κατά πλειοψηφία – ότι έχουν μια επαφή την εβδομάδα».

Παρά την πρόοδο της επιστήμης η ιδανική ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα είναι τα 25-30 χρόνια;
«Ναι,. Η επιστήμη βοήθησε στο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής και αν στον μεσαίωνα ήταν 50 σήμερα είναι 75. Ωστόσο το πότε θα μείνει μια γυναίκα έγκυος δεν άλλαξε».

«Ναι,. Η επιστήμη βοήθησε στο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής και αν στον μεσαίωνα ήταν 50 σήμερα είναι 75. Ωστόσο το πότε θα μείνει μια γυναίκα έγκυος δεν άλλαξε».
Το γνωρίζουν αυτό γυναίκες και άνδρες;

«Δυστυχώς, υπάρχει άγνοια η οποία μας εκπλήσει ακόμα και σε γυναίκες μορφωμένες για την σχέση γονιμότητας και ηλικίας της γυναίκας. Η σχέση αυτή είναι αντίστροφη. Δηλαδή όσο μικραίνει η γονιμότητα και μετά τα 40 πέφτει κάτω από 20%».

Ελευθεροτυπία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.