Συνέδριο καρδιολόγων στο Καρπενήσι

Facebooktwitterpinterest

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και, κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η συστηματική αναζήτηση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά, με σκοπό να εκτιμηθεί ο ολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος κάθε ασθενούς.
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει σημαντική μείωση τόσο των εμφραγμάτων όσο και των εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων μετά από αντιμετώπιση των παραγόντων αυτών, επιτυγχάνοντας τις αντίστοιχες τιμές στόχου.
Τα παραπάνω επεσήμαναν ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής και Ομώνυμου Εργαστηρίου, πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Λέκτορας Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης του Ιπποκράτειου ΓΝΑ κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, κατά την έναρξη της επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα “Εξελίξεις στην Καρδιολογία 2008 – Προληπτική Καρδιολογία” την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η οποία έγινε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 19:30 στο ξενοδοχείο Montana στο Καρπενήσι. Η επιστημονική εκδήλωση συνεχίστηκε και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου.
Από πλευράς Ευρυτανίας, παραβρέθηκαν αρκετοί γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κ. Τσιρώνης, υπεύθυνος του καρδιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Καρπενησίου, όπως επίσης και ο γιατρός και νομαρχιακός σύμβουλος κ. Λευτέρης Τσιάμης.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Ηλίας Χορμόβας απηύθυνε χαιρετισμό και μεταξύ των άλλων είπε:
“Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για την απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, που στα πλαίσια του εκπαιδευτικού του προγράμματος επέλεξε την ωραία Ευρυτανία για να πραγματοποιήσει την πρώτη του εκδήλωση για το 2008.
Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να υποδεχόμαστε τον Αξιότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Χριστόδουλο Στεφανάδη, διευθυντή της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής και Ομώνυμου Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, όπως και τη χορεία των αξιότιμων και εκλεκτών κ.κ. Καθηγητών και Ιατρών ομιλητών, οι οποίοι θα μεταφέρουν ό,τι νεώτερο στα θέματα τα οποία θα εισηγηθούν.
Καταστάσεις, όπως η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, η ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ και οι επιπτώσεις του, κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην λίστα των σύγχρονων παθήσεων και η σωστή αντιμετώπισή τους ξεκινά από την ΠΡΟΛΗΨΗ.
Ταυτόχρονα, οι κοινωνίες άρχισαν να συνειδητοποιούν τα όρια της σύγχρονης θεραπευτικής απέναντι στα μείζονα προβλήματα υγείας και υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον στην ΠΡΟΛΗΨΗ, που αποτελεί σημαντική αλλαγή στο χώρο Υγείας, όπου αυτά τα μείζονα προβλήματα είναι αιτιολογικά συνυφασμένα με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τον ευδαιμονισμό τού Νεοέλληνα και το σύγχρονο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Ως διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, μιας Υγειονομικής Μονάδας ευρισκόμενης σε ορεινή περιοχή, θεωρώ αναγκαία και ευεργετική τη διεξαγωγή της σημερινής Ημερίδας, αλλά και άλλων ομοίων πρωτοβουλιών αυτού του περιεχομένου, που αφορούν κυρίως τη πρόληψη, ώστε να συμμετέχουν και οι Επαγγελματίες Υγείας της Περιφέρειας στην αναγκαία πλέον συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση, ως μέλη και κοινωνοί της τρέχουσας ιατρικής γνώσης και της επιστημονικής κοινότητας.”
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: Προληπτική καρδιολογία και τι σημαίνει για το καρδιακό σύστημα, στυτική δυσλειτουργία, κοιλιακή παχυσαρκία, υπνική άνοια, υπέρταση, λιπίδια και σχετικές μεταβολικές διαταραχές, θεραπεία σακχαρώδους διαβήτη, χοληστερόλη LDL και πώς επιτυγχάνονται οι σωστοί στόχοι, κόπωση και υπέρταση, τριγλυκερίδια και προγνωστική θεραπεία, φαρμακευτικές θεραπείες και σημεία προσοχής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.