Ο απινιδωτής που σημαίνει συναγερμό

Facebooktwitterpinterest

Οι κλινικές δοκιμασίες ενός νέου εξελιγμένου μοντέλου απινιδωτή άρχισαν από τη χώρα μας. Εκτός από την τιμητική για την ελληνική καρδιολογία παγκόσμια πρωτιά, το όφελος για τη χώρα είναι σημαντικό καθώς ορισμένοι έλληνες ασθενείς θα επωφεληθούν νωρίτερα από την ύπαρξη του απινιδωτή.

Το εξελιγμένο μοντέλο απινιδωτή το οποίο εμφυτεύθηκε στον πρώτο ασθενή στις 2 Οκτωβρίου 2001 από γιατρούς της Κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου ονομάζεται Marquis DR και είναι προϊόν της εταιρείας Medtronic. Σε σχέση με ήδη υπάρχοντες απινιδωτές ο Marquis DR υπόσχεται πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή καθώς προσφέρει αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησής του από τον γιατρό. Επιπροσθέτως ο απινιδωτής διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα ειδοποίησης του ιδίου του ασθενούς ότι εκινδύνευσε, γεγονός το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει στον γιατρό του συντομότερα. Αν οι κλινικές δοκιμασίες του απινιδωτή αποδείξουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα και υπεροχή του, αυτός θα αρχίσει να διατίθεται ευρέως κατά τη διάρκεια του επομένου έτους.

«Πρόκειται για το πλέον εξελιγμένο μοντέλο μιας κατηγορίας συσκευών οι οποίες έχουν τα τελευταία χρόνια σώσει χιλιάδες ζωές» δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, διευθυντής της Κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, όπου την περασμένη Τρίτη εμφυτεύθηκε ο πρώτος απινιδωτής Marquis DR σε έναν 76χρονο ασθενή με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου και συγκοπής λόγω εμμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας. Σύμφωνα με τον κ. Καλλικάζαρο: «Η κλινική δοκιμασία άρχισε πριν από λίγες ημέρες στη χώρα μαςαλλά και άλλες χώρες θα λάβουν μέρος σε αυτήν.Πρόκειται για μια πολυκεντρική μελέτη με συμμετοχή πολλών ασθενών από διαφορετικά κέντρα των ΗΠΑ,του Καναδά και της Ευρώπης.Οταν ολοκληρωθεί η μελέτη,τα αποτελέσματα όλων των κέντρων θα συγκεντρωθούν και θα συνεκτιμηθούν».

Παρά το γεγονός ότι ώσπου να ολοκληρωθεί η μελέτη ο απινιδωτής είναι υπό δοκιμασία, στην πράξη η αποτελεσματικότητά του και η ασφάλειά του είναι εξασφαλισμένες καθώς αυτός αποτελεί στην κυριολεξία την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αυτών των συσκευών. Οι συσκευές αυτές επινοήθηκαν για να αποτραπούν οι θάνατοι από κακοήθεις καρδιακές αρρυθμίες. Ο ρόλος του απινιδωτή συνίσταται στην επαναφορά του καρδιακού ρυθμού σε φυσιολογικό, γεγονός το οποίο επιτυγχάνεται με την εκπομπή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πρώτοι απινιδωτές που κατασκευάστηκαν ήταν ογκώδεις και τοποθετούνταν στην κοιλιακή χώρα. Για την εμφύτευσή τους ήταν απαραίτητο να γίνει ολική νάρκωση και μεγάλη τομή. Σήμερα οι απινιδωτές είναι μικροί, τοποθετούνται έπειτα από τοπική αναισθησία κάτω από δέρμα, ενώ η σύνδεσή τους με την καρδιά γίνεται με τη βοήθεια καθετήρα χωρίς να απαιτηθεί μεγάλη τομή.

Εκτός από τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων απινιδωτών, ο Marquis DR διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα τα οποία δεν υπάρχουν σε κανέναν άλλον. Τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα του νέου απινιδωτή εξήγησε στο «Βήμα» ο καρδιολόγος κ. Αντώνης Πανταζής:«Ο νέος αυτός απινιδωτής,που είναι εξαιρετικά ελαφρός,μικρού όγκου και χωρίς οξείες επιφάνειες,διαθέτει ένα λογισμικό το οποίο επιτρέπει 20 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων που λαμβάνει,γεγονός το οποίο δίνει στον γιατρό μεγαλύτερη δυνατότητα παρακολούθησης του ασθενούς.Στη μνήμη του αποθηκεύει το ιστορικό του ασθενούς για περίοδο 14 μηνών,πράγμα το οποίο επιτρέπει στον γιατρό καλύτερη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της ακολουθουμένης θεραπείας.Επίσης έχει τη δυνατότητα να διαπιστώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια το είδος της αρρυθμίας ώστε να μη δίνει απρόσφορες θεραπείες».

Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα για τον ίδιο τον ασθενή είναι το γεγονός ότι ο απινιδωτής εκπέμπει έναν χαρακτηριστικό ήχο κάθε φορά που ενεργοποιείται. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν ο ασθενής δεν έχει αντιληφθεί ότι υπήρξε μια απειλητική για τη ζωή του ταχυκαρδία η οποία αποσοβήθηκε από τον απινιδωτή, αυτός τον ενημερώνει ώστε να επισκεφθεί τον γιατρό του νωρίτερα από το καθορισμένο ραντεβού.

Η ομάδα γιατρών του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου πρόκειται να εμφυτεύσει συνολικά 10 απινιδωτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη εμφύτευση πραγματοποίησαν οι καρδιολόγοι κκ. Γεώργιος Ζερβόπουλος,Δημήτριος Χρυσός και Θεόδωρος Αποστολόπουλος. Οι ασθενείς στους οποίους θα εμφυτευθούν οι απινιδωτές θα παρακολουθούνται στενά και τα αποτελέσματα της μελέτης θα συγκεντρωθούν και θα συγκριθούν με αυτά των άλλων χωρών. Αναμένεται ότι ο απινιδωτής Marquis DR θα αρχίσει να διατίθεται από τις αρχές του επομένου έτους. Η κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, είναι πρωτοπόρος στην υψηλή ιατρική τεχνολογία και το γεγονός της έναρξης των κλινικών δοκιμασιών του απινιδωτή από ιατρικό κέντρο της χώρας μας δείχνει, σύμφωνα με στέλεχός της, «την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στην ελληνική καρδιολογία,η οποία εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται δυναμικά στον στίβο και συναγωνίζεται επάξια τους συναδέλφους του εξωτερικού».

http://www.tovima.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.