Διακοπές και καρδιαγγειακή υγεία

Facebooktwitterpinterest

Οι διακοπές αποτελούν απαραίτητο συστατικό της καρδιαγγειακής μας υγείας. Όχι τόσο σωματικά, όσο πνευματικά. Ο οργανισμός έχει ανάγκη τον ύπνο για να ξεκουραστεί ο εγκέφαλος τη νύχτα και η χρόνια έλλειψη του καθώς και οι πολλαπλές νυχτερινές βάρδιες σε διάφορα επαγγέλματα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με τον ίδιο τρόπο είναι απαραίτητες οι καλοκαιρινές διακοπές για χαλάρωση, διακοπή του καθημερινού στρες και ψυχική αναζωογόνηση. Το καθημερινό επαγγελματικό στρες έχει φανεί σε πολλαπλές μελέτες πως αυξάνει τον κίνδυνο οξέως στεφανιαίου επεισοδίου. Εάν όμως δεν μπορέσουμε να φύγουμε εκτός πόλεως, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συνήθειες στα πλαίσια της θερινής ραστώνης εντός της πόλης. Μακρινοί περίπατοι τις απογευματινές ώρες αποτελούν την ιδανική λύση τόσο για σωματική όσο και πνευματική αποτοξίνωση.

Οι περισσότεροι από μας όταν θέλουν να αλλάξουν πράγματα στη ζωή τους βάζουν το «μετά το καλοκαίρι» σαν ορόσημο. Η διακοπή αυτή της καθημερινότητας για ένα σημαντικό διάστημα βοηθά να αυτοσυγκεντρωθούμε και να προσπαθήσουμε να μεταβάλουμε πράγματα και καταστάσεις που δεν μας αρέσουν στη ζωή μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν αυτό το καλοκαίρι να μεταβάλουμε τον τρόπο ζωής μας ενόψει του επικείμενου χειμώνα.

Ποιές αλλαγές θα ήταν εξαιρετικά σημαντικές ώστε ο επόμενος χειμώνας να μας βρει έτοιμους σωματικά και πνευματικά για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε;

1. Διακοπή καπνίσματος. Καλοκαίρι σημαίνει αλλαγή συνηθειών, και πιο μεγάλη χαλαρότητα. Ιδανική εποχή για να σταματήσουμε την βλαβερότατη συνήθεια που έχει ένας άνθρωπος και η οποία κοστίζει χρόνια ζωής.

2. Απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους. Η θάλασσα με τα μπάνια μας, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε, καθώς και το άγχος, του όμορφου φύλου συνήθως, για την εμφάνιση μας στην παραλία αποτελούν μία συναισθηματική αφετηρία για να αλλάξουμε διατροφή, να αυξήσουμε την άσκηση και να χάσουμε τα περιττά κιλά που μπορεί να έχουμε.

3. Να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε πως σε μία τόσο δύσκολη για τη χώρα εποχή, με τις δυσκολίες να μην τελειώνουν σύντομα, να βρούμε ισορροπίες σωματικές και πνευματικές που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο τέλος του δρόμους υγιείς σωματικά και πνευματικά.

Δημήτρης Ρίχτερ,
Καρδιολόγος

http://www.kalikardia.gr/

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.