Τι είναι τα κονδυλώματα HPV;

Facebooktwitterpinterest

Τα κονδυλώματα είναι υπερπλαστικές αλλοιώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα λόγω λοίμωξης απο ιούς HPV. Κατατάσσονται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus). Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 260 υπότυποι του ιού των θηλωμάτων (PV) από τους οποίους οι 120 προσβάλουν τον άνθρωπο.

Από αυτούς περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, μόνο δύο όμως προκαλλούν οξυτενή κονδυλώματα (HPV 6 και HPV 11).

Με ποιους τρόπους μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Απαιτείται άμεση τριβή με δέρμα ή με βλεννογόνο που φέρει αλλοιώσεις από HPV, για να μεταφερθεί ο ιός. Η απλή μεταφορά του ιού από άτομο σε άτομο δεν είναι συνήθως ικανή να δημιουργήσει κονδυλώματα. Πρέπει να υπάρξει τριβή και να προκύψουν μικροτραυματισμοί για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο( στη βασική στιβάδα ). Γι’ αυτό, η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης για τους HPV. Άλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους χωρίς εισχώρηση, στοματογεννητική επαφή, κοινή χρήση σεξουαλικών συσκευών) είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε κονδυλώματα, εφόσον υπάρχουν αμυχές στο επιθήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει καλά, θεωρούνται όμως σπανιότεροι τρόποι μετάδοσης των κονδυλωμάτων.

Το ξύρισμα της γενετικής περιοχής με ξυράφι αποτελεί πολύ συχνό αίτιο μικροτραυματισμών του δέρματος του εφηβαίου και αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης απο τον HPV. Η ανωτέρω πρακτική πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν οξυτενή κονδυλώματα.

Πότε εμφανίζονται τα κονδυλώματα, συμπτώματα

Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο καιρό μετά την μόλυνση εμφανίζονται τα κονδυλώματα. Μπορεί να εμφανιστούν 1-3 μήνες μετά την επαφή αλλά και μερικές φορές μετά από χρόνια. Είναι δυνατόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό αλλά, να μην εμφανίσει κονδυλώματα συμπτώματα διότι το αμυντικό (ανοσολογικό) του σύστημα είναι ισχυρό. Σε περιόδους που έχουμε εξασθένηση του αμυντικού συστήματος όπως, σε stress, λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, εκγυμοσύνη ή μεγάλα χειρουργεία, ευνοείται η εμφάνιση των κονδυλωμάτων.

Που εντοπίζονται τα κονδυλώματα;

Τα κλασσικά κονδυλώματα προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, αλλά και τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου, της βαλάνου και του ορθού. Μερικές φορές τα κονδυλώματα μπορεί να εντοπίζονται και μέσα στην ουρήθρα. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστούν κονδυλώματα στο στόμα (σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς).

Διάγνωση κονδυλωμάτων

Για τη διάγνωση του HPV οι γιατροί ψάχνουν τις κλινικές εκδηλώσεις του: κονδυλώματα και δυσπλασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, είναι δυνατό να γίνει ανίχνευση και τυποποίηση των πιθανών ιών HPV μέσω εξέτασης αίματος με τεχνική PCR.

Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή και ανώδυνη. Ο γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό, ενίοτε και με τη χρήση ειδικού υγρου – whitening test. Για κονδυλώματα πρωκτού ή στον κόλπο χρειάζεται να γίνει μια πιο ειδική εξέταση (ορθοσκόπηση ή κολποσκόπηση αντίστοιχα). Όταν βρίσκονται κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι καλό να γίνεται επίσης εξέταση του πρωκτού (σε όλους) και του κόλπου (στις γυναίκες).

Καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν είναι επώδυνη ή περίπλοκη.

Η δυσπλασία διαγιγνώσκεται με βιοψία ή με τεστ Παπανικολάου, τόσο για τον κόλπο, όσο και για το ορθό.

Θεραπεία κονδυλωμάτων

Για τα κονδυλώματα οι συχνότερες διαθέσιμες θεραπείες είναι:

  • Εξάχνωση με χρήση διαθερμοπηξίας
  • Co2 LASER
  • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
  • Κλασσική Χειρουργική αφαίρεση
  • Θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη- ιμικουιμόδη- ιντερφερόνη κτλ)

Πολλές φορές μερικούς μήνες μετά από μια επιτυχή θεραπεία εμφανίζονται ξανά κονδυλώματα στην ίδια περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν έχει μολυνθεί μια περιοχή, διάφορα κύτταρά της μπορεί να εμφανίσουν τη μόλυνση σε διαφορετικούς χρόνους. Έτσι, παρότι ορισμένες θέσεις που είχανκονδυλώματα θεραπεύτηκαν, γειτονικές θέσεις που φαίνονταν υγιείς μπορεί να εμφανίσουνκονδυλώματα αργότερα. Γι’ αυτό τον λόγο, ακόμη και μετά από θεραπεία, οι περιοχές που είχανκονδυλώματα που δεν είναι σε εμφανή σημεία (κονδυλώματα πρωκτού, κονδυλώματα κόλπου) χρειάζονται επανεξέταση σε τακτικά χρονικά διαστήματα που εξαρτώνται απο τη θέση και τη βαρύτητα της αρχικής μόλυνσης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.