Σοκολάτα, η διατροφική της αξία!

Facebooktwitterpinterest

Η αυθεντική σοκολάτα και όχι η απομίμηση της έχει σημαντικά ωφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό που καλό θα ήταν να τα γνωρίζουμε και να αρχίσουμε να την απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις. Η πραγματική σοκολάτα περιέχει βούτυρο του κακάο και κακαόμαζα.

Στην απομίμησή της το βούτυρο του κακάο αντικαθίσταται από φθηνότερα φυτικά λιπαρά, όπως φοινικοπυρηνέλαιο και η κακαόμαζα από κακάο.

Επειδή το βούτυρο της αυθεντικής σοκολάτας είναι φυσικό προϊόν υπόκειται σε ήπια επεξεργασία και υπερτερεί σε ποιότητα και σε οφέλη.

Αντίθετα, τα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στην απομίμησή της έχουν υποστεί επεξεργασία για να πλησιάσουν τα χαρακτηριστικά του βουτύρου του κακάο, όπως την ιδιότητά του να λιώνει στο στόμα, και έτσι το τελικό προϊόν διαφέρει από το πραγματικό τόσο γευστικά όσο και οργανοληπτικά.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, επίσης, ότι η απομίμηση δεν παρέχει απαραιτήτως λιγότερες θερμίδες από την αυθεντική.
Εν τέλει, η αυθεντική σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προιόντα. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτείνες, υδατάνθρακες, λίπη) αλλά και μεταλλα ,ιχνοστοιχεία και πλήθος βιταμινών.

Αξίζει να πούμε ότι 100γρ σοκολάτας υγείας περιέχουν:

Ενέργεια 479 kcal
Πρωτείνες 4.2gr
Υδατάνθρακες 63.1gr
Λίπη 30gr
Φυτικές ίνες 5,9gr
Ασβέστιο 32mgr
Μαγνήσιο 115mgr
Σίδηρος 3.13mgr
Φώσφορος 132mgr
Κάλιο 365mgr
Νάτριο 11mgr
Ψευδάργυρος 1.62mgr
Χαλκός 0.70mgr
Βιταμίνη Α 2mg RE
Βιταμίνη Ε 1.19mg
Χοληστερίνη 0.00
Καφείνη 62mgr
Θεοβρωμίνη 486mgr

100γρ σοκολάτας γάλακτος περιέχουν:

Ενέργεια 513 kcal
Πρωτείνες 6.9gr
Υδατάνθρακες 59.2gr
Λίπη 30.7gr
Φυτικές ίνες 3.4gr
Ασβέστιο 191mgr
Μαγνήσιο 60mgr
Σίδηρος 1.39mgr
Φώσφορος 216mgr
Κάλιο 385mgr
Νάτριο 82mgr
Ψευδάργυρος 1.88mgr
Χαλκός 0.39mgr
Βιταμίνη Α 55mg RE
Βιταμίνη Ε 1.24mg
Χοληστερίνη 22
Καφείνη 26.0mgr
Θεοβρωμίνη 189mgr

Παρέχει ενεργεια και τόνωση στον οργανισμό και λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει ,ασκεί προληπτική προστατευτική δράση ενάντια στις παθήσεις της καρδιάς, στον καρκίνο και σε εκφυλιστικές παθήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Το ασβέστιο ,ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχει προστατεύουν τα κόκκαλα και τα δόντια. Ο χαλκός διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά. Ο σίδηρος συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τα ερυθροκύτταρα στους ιστούς.

Ακόμη περιέχει και αντιοξειδωτικές ουσίες ,τις πολυφαινόλες οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καταστροφή των κυττάρων.

Πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά έιναι η σοκολάτα (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών), μετα ακολουθεί το πράσινο τσάι (τα 240ml -ένα ποτήρι- περιέχει 400mgr πολυφαινολών) και τρίτο το κρασί (τα 140ml -ένα ποτηράκι κρασιού- περιέχει 170mgr πολυφαινολών).

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ποσόστο του κακάο που περιέχει. Εάν μια συσκευασία δεν αναγράφει το ποσοστό του κακάο που περιέχει τότε αυτό είναι ύποπτα χαμηλό!

Σοκολάτα και αθλητισμός

Λόγω της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή σνακ, πάντα με μέτρο, αφού εφοδιάζει άμεσα τον οργανισμό με ενέργεια.

Ιδανικά θα μπορούσε να καταναλωθεί μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα για τη γρήγορη αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών, σε σύντομο χρονικό διάστημα από το τέλος της προσπάθειας, όπου είναι αυξημένη και η αντίστοιχη ενζυμική δραστηριότητα στον μυϊκό ιστό.

Συμπερασματικά, η σοκολάτα αποτελεί τον «μαυρο χρυσό» που μπορούμε να έχουμε όλοι στο σπιτι μας, και να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Ας μην ξεχνάμε όμως αυτό που λεει και ο σοφός λαός μας ότι…….παν μέτρον άριστον!

Πηγές: www.superfoods.gr,www.advancehealth.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.