Ακόμη ένα όπλο για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C στα χέρια των γιατρών απο την AbbVie!

Facebooktwitterpinterest

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την κυκλοφορία του θεραπευτικού σχήματος VIEKIRAX® + EXVIERA® της AbbVie για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C

Η AbbVie ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χορήγησε άδεια κυκλοφορίας στη λαμβανόμενη αποκλειστικά από το στόμα, σύντομης διάρκειας, χωρίς ιντερφερόνη θεραπεία της εταιρείας, που συνίσταται στο VIEKIRAX® (δισκία ομπιτασβίρης/ παριταπρεβίρης/ ριτοναβίρης) και το EXVIERA® (δισκία ντασαμπουβίρης).

Η θεραπεία εγκρίθηκε με ή χωρίς ριμπαβιρίνη (RBV) για ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) γονότυπου 1 (GT1), συμπεριλαμβανομένων όσων παρουσιάζουν αντιρροπούμενη κίρρωση του ήπατος, συλλοίμωξη με HIV-1, ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών και ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.1,2 Επιπλέον, το VIEKIRAX® έχει εγκριθεί για χρήση με RBV σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C γονότυπου 4 (GT4).1

Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν στην Ευρώπη από χρόνια ηπατίτιδα C, μια νόσο που αποτελεί κύρια αιτία ηπατοκυτταρικού καρκίνου και μεταμόσχευσης ήπατος.3 Ο γονότυπος 1 είναι η επικρατέστερη μορφή ηπατίτιδας C στην Ευρώπη, ενώ ευθύνεται για το 60% των περιστατικών παγκοσμίως.4 Στην Ευρώπη, ο επικρατέστερος είναι ο υπότυπος 1b (47%)5 ενώ ο γονότυπος 4, που είναι συνηθέστερος στη Μέση Ανατολή, την υποσαχάρια Αφρική και την Αίγυπτο, απαντάται ολοένα και συχνότερα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία.3

Η θεραπεία της AbbVie διαθέτει πλέον άδεια κυκλοφορίας και στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

«Με την έγκριση των VIEKIRAX® + EXVIERA®, δίνεται στους ανθρώπους που ζουν με τη χρόνια ηπατίτιδα γονότυπου 1 και 4 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα θεραπευτικό σχήμα που, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, έχει υψηλά ποσοστά ίασης» δήλωσε η κα. Τίνα Ανταχοπούλου, Medical Director της AbbVie Ελλάδος. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσης της AbbVie για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, μέσα από την ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών, και συνάμα μια σημαντική προσθήκη στη φαρέτρα των θεραπειών που αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης της ηπατίτιδας».

Η θεραπεία της ηπατίτιδας C είναι σύνθετη, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται και πολλαπλασιάζεται γρήγορα. Το VIEKIRAX® + EXVIERA® είναι το πρώτο θεραπευτικό σχήμα που περιέχει τρεις διακριτούς μηχανισμούς δράσης, οι οποίοι «συνεργάζονται» για να επιτεθούν στον ιό της ηπατίτιδας C σε τρία διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής του, προκειμένου να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό του. 1,2

Σχετικά με το συνδυασμό VIEKIRAX® + EXVIERA®

Ο συνδυασμός VIEKIRAX® + EXVIERA® έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C γονότυπου 1 (GT1), συμπεριλαμβανομένων ασθενών με αντιρροπούμενη κίρρωση.

Το VIEKIRAX® αποτελείται από το συνδυασμό σταθερής δόσης παριταπρεβίρης 150mg (αναστολέας της πρωτεάσης NS3/4A) και ριτοναβίρης 100mg με ομπιτασβίρη 25mg (αναστολέας της NS5A) και χορηγείται μία φορά ημερησίως. Το EXVIERA® περιέχει ντασαμπουβίρη 250mg (μη νουκλεοσιδικός αναστολέας της πολυμεράσης NS5B) που χορηγείται δύο φορές ημερησίως με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, η οποία χορηγείται επίσης δύο φορές ημερησίως. Ο συνδυασμός VIEKIRAX® + EXVIERA® λαμβάνεται για 12 εβδομάδες με ή χωρίς RBV, εκτός από τους ασθενείς με γονότυπο 1a του ιού και κίρρωση, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν τη θεραπεία για 24 εβδομάδες.

Για τους ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C γονότυπου 4, η θεραπεία της AbbVie συνίσταται στη λήψη VIEKIRAX® μία φορά ημερησίως με RBV δύο φορές ημερησίως.

Η έγκριση των VIEKIRAX®+EXVIERA® υποστηρίζεται από ένα ευρύ πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης, σχεδιασμένο για τη μελέτη της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του σχήματος σε περισσότερους από 2.300 ασθενείς σε 25 χώρες. 1,2

Το πρόγραμμα αποτελούνταν από 6 κύριες μελέτες φάσης 3, στα πλαίσια των οποίων αποδείχθηκε ότι η θεραπεία VIEKIRAX®+EXVIERA® οδήγησε σε ίαση το 95%-100% των ασθενών με ηπατίτιδα C γονότυπου GT1, που έλαβαν το συνιστώμενο θεραπευτικό σχήμα, με λιγότερο από το 2% των ασθενών να παρουσιάζει ιολογική αποτυχία.1,2 Επιπλέον, πάνω από το 98% των ασθενών στις κλινικές μελέτες ολοκλήρωσε έναν πλήρη κύκλο θεραπείας.

 

Σχετικά με την AbbVie

Η AbbVie είναι μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 ύστερα από το διαχωρισμό της από την Abbott Laboratories. Αποστολή της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της, τους αφοσιωμένους ανθρώπους της και τη μοναδική προσέγγισή της για καινοτομία, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών που θα καλύπτουν μερικές από τις πιο σύνθετες και σοβαρές ασθένειες του κόσμου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η AbbVie απασχολεί περίπου 25.000 εργαζομένους (110 εκ των οποίων στην Ελλάδα) και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την AbbVie και τους ανθρώπους της, τα προϊόντα και τις δεσμεύσεις της, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.abbvie.gr, να ακολουθήσετε την @abbvie στο Twitter ή δείτε τις θέσεις εργασίας στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook ή στο LinkedIn.

Οι παραπάνω πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.