Πως δρουν τα αναβολικά

Facebooktwitterpinterest

Αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή
Η τεστοστερόνη και τα συνθετικά της ανάλογα δρουν στα κύτταρα στόχους καθώς συνδέονται με ένα ενδοκυτταρικό υποδοχέα ανδρογόνου (AR). Το σύμπλεγμα υποδοχέα-στεροειδές στη συνέχεια συνδέεται με το DNA στον πυρήνα προκαλώντας μεταγραφή διαφόρων γονιδίων. Σε μερικούς ιστούς, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε DHT από τη 5α-αναγωγάση, ένα ένζυμο που βρίσκεται στο δέρμα, τον προστάτη και άλλα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα.

Η τεστοστερόνη επίσης μετασχηματίζεται σε οιστραδιόλη στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα οστά. Έτσι, η τεστοστερόνη μπορεί να δράσει άμεσα διαμέσου των AR: Μπορεί, επίσης, να μετατραπεί σε DHT πριν συνδεθεί με τον AR και μπορεί να αρωματοποιηθεί σε οιστρογόνο που δρα διαμέσου των υποδοχέων των οιστρογόνων. Ταχύτατες, μη-γονιδιακές δράσεις των  AAS έχουν επίσης υποδειχθεί.

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για τις ανδρογόνες και αναβολικές επιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ανδρικής εφηβείας και ενηλικίωσης. Τα ανδρογόνα χρειάζονται για την ανάπτυξη και διατήρηση των χαρακτηριστικών του αρσενικού φύλου – από τη φυλετική διαφοροποίηση ενδομήτρια έως τη διατήρηση της αναπαραγωγικής λειτουργίας και γονιμότητας στην ενηλικίωση. Επιπρόσθετα, τα ανδρογόνα ασκούν μια σημαντική αναβολική επίδραση στις πρωτεΐνες. Η τεστοστερόνη αυξάνει τη σύνθεση και μειώνει τη διάσπαση των πρωτεϊνών, οδηγώντας σε αύξηση της αναλογίας της μυϊκής προς τη λιπώδη μάζα ενώ και η ερυθροποίηση διεγείρεται, επίσης, από τα ανδρογόνα. Τα συνθετικά AAS έχουν παρόμοιες επιδράσεις και στην ιατρική πράξη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ανδρικού υπογοναδισμού, της αναιμίας, σε μυοπάθειες, στην οστεοπόρωσης κλπ.

Τα AAS χρησιμοποιούνται σε διάφορα αθλήματα για την αναβολική τους δράση με την αύξηση της μυϊκής μάζας, τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και της φυσικής εμφάνισης. Η ίδια δράση είναι αυτή που αναζητείται από τους αθλητές που χρησιμοποιούν DHEA, ανδροστενδιόνη και ανδροστενδιόλη ως προορμόνες σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Διάφοροι ενδεχόμενοι μηχανισμοί έχουν προταθεί για την πρόκληση των εργογόνων επιδράσεων των AAS. Ένας από αυτούς είναι η βελτίωση της λειτουργίας των σκελετικών μυών αυξάνοντας την πρωτεϊνοσύνθεση. Εναλλακτικά, τα AAS μπορεί να εξισορροπούν την καταβολική δράση των κορτικοστεροειδών που κυκλοφορούν σε υψηλές συγκεντρώσεις ως αποτέλεσμα της άσκησης. Ένας ακόμα προτεινόμενος μηχανισμός είναι ότι τα AAS δρουν μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος, επιτρέποντας τη σκληρότερη προπόνηση.

Άλλοι αναβολικοί παράγοντες
Η ομάδα των άλλων αναβολικών παραγόντων περιλαμβάνει ουσίες με ποικίλους τρόπους δράσης. Η κλενβουτερόλη και η ζιλπατερόλη είναι β2-αγωνιστές. Ως βρογχοδιασταλτικός παράγοντας, η κλενβουτερόλη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος και άλλων ασθενειών σχετιζόμενων με βρογχόσπασμο στους ανθρώπους. Η κλενβουτερόλη φέρει, επίσης, σημαντικές αναβολικές και λιπολυτικές επιπτώσεις και η χρήση της από τους αθλητές επιχειρείται για την ικανότητά της να αυξάνει την καθαρή μυϊκή μάζα και να μειώνει το σωματικό λίπος. Η ζιλπατερόλη συγκεκριμένα παράγεται και χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της ανάπτυξης στα βοειδή. Η ζερανόλη και η τιμπολόνη είναι οιστρογόνες ουσίες με αναβολική δράση. Σε μερικές χώρες εκτός Ευρώπης, η ζερανόλη χρησιμοποιείται ως διεγερτικό της ανάπτυξης στη ζωική παραγωγή και δεν επιτρέπεται η χρήση στον άνθρωπο ενώ η τιμπολόνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Οι SARMs είναι μια νέα κατηγορία μη-στεροειδών ερευνητικών φαρμάκων που δρουν ως πλήρεις αγωνιστές των AR σε κύτταρα στόχους. Κανένα SARM δεν κυκλοφορεί στην αγορά μέχρι σήμερα.

http://www.doping-prevention.sp.tum.de/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.