Χριστούγεννα.. Πρωτοχρονιά..

Facebooktwitterpinterest

..φαγητό, ποτό, γλυκά.. τι θα συμβεί τελικά στη ζυγαριά?

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος.. Πλησιάζουν οι γιορτές και το σπίτι θα μυρίσει κουλουράκια και όλων των ειδών τα γλυκά.. μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και πολλά άλλα! Τραπέζια γιορτινά με όλων των ειδών τα φαγητά!

Τι διαφορετικό θα μπορούσα να κάνω στις φετινές γιορτές ώστε η ζυγαριά να παραμείνει στάσιμη?

Συμβουλή 1η: Γλυκά στο σπίτι?

Πως θα σας φαινόταν αν τη φετινή χρονιά αποφεύγατε να φτιάξετε εσείς γλυκά στο σπίτι? Η λύση για να μην φάμε το γλυκό δεν είναι να αντισταθούμε.. η λύση είναι να μην το «δούμε»! Η αντίσταση στον πειρασμό πιθανόν να πετύχει για το αρχικό χρονικό διάστημα, είναι εξαιρετικά δύσκολο όμως να «αντιστέκεστε» συνεχώς..

Συμβουλή 2η: Τελικά να φάω κάτι που επιθυμώ?

Για να διατηρήσω το βάρος μου, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλώσω καθόλου γλυκά και γιορτινά φαγητά.. σημαίνει ότι θα προσπαθήσω να τηρήσω απλά το μέτρο και να εντάξω οτιδήποτε φάω στο κανονικό μου πρόγραμμα διατροφής. Π.χ. Πρωινό: 1 φλιτζάνι γάλα, 1 μικρό μελομακάρονο ή κουραμπιέ, 1 φρούτο ή Απογευματινό: 1 φρούτο και 1 μελομακάρονο ή Πρωινό: 1 μικρό κομμάτι βασιλόπιτα, 1 φλιτζάνι γάλα, 1 φρούτο.

Συμβουλή 3η: Τα γιορτινά τραπέζια

Την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο γιορτινό τραπέζι φροντίζουμε να φάμε λίγο από όλα.. Μία καλή τακτική είναι να χωρίσετε το πιάτο σας νοητά στη μέση κι έπειτα το μισό να το γεμίσετε σαλάτα και το άλλο μισό με διάφορες επιλογές.. χωρίς φυσικά να υπερβάλλετε!

Συμβουλή 4η: Τα μικρά και συχνά γεύματα..

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα σας και να μην πεινάσετε. Όταν «προλαμβάνουμε» την πείνα μας είναι πιο πιθανόν να μην καταλήξουμε σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Συμβουλή 5η: Φρούτα και λαχανικά.. τα απαραίτητα!

Μην παραλείπετε τα φρούτα και τα λαχανικά.. είναι αυτά που σας χορταίνουν και σας δίνουν ενέργεια! Η σύσταση? Καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τουλάχιστον!

Συμβουλή 6η: Νεράκι του Θεού..

Προσφέρετε νερό στον οργανισμό σας.. του είναι απαραίτητο! Στην καλή ενυδάτωση δεν συμβάλλει μόνο το νερό στην απλή του μορφή αλλά και το τσάι, ο καφές, οι χυμοί, ακόμη και τα τρόφιμα διότι περιέχουν νερό! Μία καλή ένδειξη για να δείτε αν είστε σωστά ενυδατωμένοι είναι το χρώμα των ούρων σας (όσο πιο σκουρόχρωμα τόσο μεγαλύτερη η αφυδάτωση και το αντίστροφο).

Συμβουλή 7η: ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ!!!

Ξεκούραση σημαίνει ανεβάζω τα επίπεδα ενέργειας μου.. Ο μόνος τρόπος που αυτό είναι απίθανο να συμβεί είναι αν καθόμαστε μονίμως σε έναν καναπέ. Αντιθέτως, δοκιμάστε να κάνετε δραστηριότητες με μέτρια ένταση όπως ένα περίπατο, ποδήλατο, σκι στο βουνό, να παίξετε με τα παιδιά σας.. Φαίνεται από μελέτες ότι η μέτρια δραστηριότητα μας ξεκουράζει! Γι’αυτό αν στις διακοπές σας θέλετε πραγματική ξεκούραση.. αλλά και να μην πάρετε κιλά.. Μην ξεχάσετε αυτή τη συμβουλή!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.