Θέλετε χρυσαφένια επιδερμίδα? Επιλέξτε τις κατάλληλες τροφές….

Θέλετε χρυσαφένια επιδερμίδα? Επιλέξτε τις κατάλληλες τροφές…. Facebooktwitterpinterest

Με τον όρο μαύρισμα εννοούμε την αντίδραση του οργανισμού μας στην ακτινοβολία του ήλιου η οποία είναι απολύτως φυσιολογική και έχει ως στόχο της να προστατέψει το σώμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του. Αναλυτικότερα, η έκθεση μας στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή μελανίνης από μία ομάδα κυττάρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα μας.

Η διατροφή μας όμως, πως σχετίζεται με όλο αυτό?

Έχει φανεί πως τα άτομα που ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αποκτούν μία πιο υγιή «χρυσαφένια»λάμψηαπό τον ήλιο. Και όλο αυτό συμβαίνει χάρη σε κάποιες ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά όπως τα καρότα και οι ντομάτες. Τα καροτενοειδή είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σε ποιες τροφές τα συναντάμε πιο συγκεκριμένα?

Καρότα, ροδάκινα, βερίκοκα, σπανάκι,ντομάτες, καρπούζι, ροζγκρέιπφρουτ,κόκκινηπιπεριά, μπρόκολο, σέλινο, πορτοκάλια, παπάγιακαιμανταρίνια.

Για ένα υγιές μαύρισμα χρειαζόμαστε και μία καλά ενυδατωμένη επιδερμίδα.

Η διατροφή πως θα συμβάλλει σε αυτό?

ΒιταμίνεςτουσυμπλέγματοςΒ: Συμβάλλουν στηνλίπανση του δέρματος, στην ανανέωση των κυττάρων αλλά και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση και την ξηροδερμία.

Πηγές: ψάρι, κρέας, αυγό , δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη C : Βοηθά στη διατήρηση του κολλαγόνου.

Πηγές: ακτινίδιο, πορτοκάλι, λεμόνι, μάνγκο, παπάγια, πιπεριά, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γλυκοπατάτα.

ΒιταμίνηΕ: Έχει αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζει την αφυδάτωση και την ξηρότητα της επιδερμίδας, προλαμβάνει τη γήρανση.

Πηγές: αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φιστίκια, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο και άλλα φυτικά έλαια.

Ψευδάργυροςκαισελήνιο: διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Πηγές: αρνί, φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, θαλασσινά, πουλερικά, μοσχάρι, χοιρινό.

Νερό: Ο βασικότερος σύμμαχος μας στην ενυδάτωση!

Στην φετινή σας προσπάθεια για υγιές μαύρισμα μην ξεχάσετε την διατροφή σας!!!!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.