Πρόληψη της καρδιακής προσβολής

Facebooktwitterpinterest

Οσες σελίδες και εάν γραφούν, όσες τηλεοπτικές εκπομπές και εάν γίνουν, η ενημέρωση του κοινού φαίνεται ότι είναι ελλιπής. Τραγική απόδειξη μία πρόσφατη εκπομπή του CNN, όπου ο γνωστός δημοσιογράφος Larry King ασχολήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής του με το γιατί πέθανε αιφνίδια ένας μεγάλος δημοσιογράφος του NBC (Tim Russel) χωρίς ποτέ του να αισθανθεί τίποτα και χωρίς να καταγράψουν κάτι παθολογικό οι εργαστηριακές καρδιολογικές εξετάσεις που κατά καιρούς έκανε.

Υστερα από εκτεταμένη συζήτηση με τους ειδικούς, κατέληξε στα γνωστά συμπεράσματα που πολλές φορές η στήλη αυτή έχει αναλύσει. Δυστυχώς ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος δεν προειδοποιεί. Συμπεριφέρεται όπως οι μεγάλοι καταστροφικοί σεισμοί που συμβαίνουν στην Κίνα, στην Περσία και στην Ιαπωνία και που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει. Οι αφελείς… και όχι μόνον παρασύρουν τον κόσμο λέγοντάς του ότι ένα μπαϊπάς ή μία αγγειοπλαστική μπορεί προληπτικά στον ασυμπτωματικό άρρωστο να αποτρέψει τον αιφνίδιο θάνατο ή το έμφραγμα. Αρκεί δυστυχώς μία ασήμαντη αθηροσκληρωτική πλάκα που δεν φαίνεται με καμία μέθοδο, ακόμα και με τη στεφανιογραφία, να σπάσει και να δημιουργηθεί μέσα σε λίγα λεπτά ένας θρόμβος που να φράξει την αρτηρία.

Αρκεί ένας παρατεταμένος σπασμός μιας στεφανιαίας αρτηρίας σε έναν βαρύ καπνιστή για να του στοιχίσει τη ζωή. Αρκεί να υπάρξει αυξημένη πηκτικότητα του αίματος και διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος μίας στεφανιαίας για να οδηγήσει σε θρόμβωση και φράξιμο της αρτηρίας.

Μα τότε όλα τα εμφράγματα του μυοκαρδίου θα είχαν κακή κατάληξη, ενώ γνωρίζουμε ότι περί το 30-40% των εμφραγματιών χάνονται.

Εύλογη η απορία. Γιατί οι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το μυστικό του αιφνίδιου θανάτου βρίσκεται στη δομή των πρωτεϊνών της κυτταρικής μεμβράνης και των διαύλων της που καθορίζουν τη διακίνηση των ιόντων νατρίου, ασβεστίου και καλίου. Δηλαδή, με απλά λόγια, ο αιφνίδιος θάνατος εξαρτάται από τη δομή των γονιδίων που οι πρόγονοί μας μας κληροδότησαν. Ετσι, όταν τελικά όλα τα γονιδιακά μυστικά αποκαλυφθούν και αρχίσουν οι γονιδιακές θεραπείες, τότε ο αιφνίδιος θάνατος θα υποστεί ισχυρό πλήγμα και πιθανόν να νικηθεί.

Ομως τι θα γίνει μέχρι η σωστή έρευνα να μας φέρει αυτά τα καλά νέα; Μέχρι πότε και πώς θα πρέπει να προσέχουμε όλους τους παράγοντες εκείνους που συμβάλλουν ώστε να δημιουργούνται αθηροσκληρωτικές πλάκες, να γίνεται σπασμός των αρτηριών και να αυξάνει η πηκτικότητα του αίματος; Η απάντηση περιέχει τρεις λέξεις: πρόληψη, πρόληψη και ξανά πρόληψη. Μα τι είδους πρόληψη πρέπει να γίνει όταν ο νέος γνωρίζει ότι έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσει τη ζωή του όταν είναι βαρύς καπνιστής, παρά όταν κυκλοφορεί πάνω στη μοτοσικλέτα του χωρίς κράνος και εντούτοις καπνίζει; Φτράνουν άραγε αυτά τα spots του υπουργείου Υγείας που καλούν τον λαό να εκτιμήσει την πρόληψη; Φρούδες οι ελπίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά κράτη δεν χειρουργούνται με εγχείρηση μπαϊπάς οι καπνιστές που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Οχι για να τιμωρηθούν. Απλούστατα γιατί έχει αποδειχθεί ότι για τους βαρείς καπνιστές η εγχείρηση αυτή καθ’ εαυτή ουδεμία ωφέλεια προσφέρει, αντιθέτως μπορεί να τους βλάψει εάν δημιουργηθεί έμφραγμα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Δυστυχώς, για να κερδηθεί η μάχη της πρόληψης στη χώρα, χρειάζεται αγωγή υγείας. Ενα μάθημα που να διδάσκεται στις βασικές βαθμίδες της εκπαίδευσης και παράλληλα η Πολιτεία με σοβαρά προγράμματα να επιτύχει την κοινωνική αποδοχή.

Ακόμα και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μπορεί να συμβάλει, απαγορεύοντας άμεσα το κάπνισμα στις οθόνες της τηλεοράσεως.

Ετσι, θα πάψουν να απορούν οι διάφοροι «Larry Kings» και οι τηλεθεατές τους γιατί ακόμα χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.

Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 01/07/2008

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.