Καρδιολογία και το μέλλον των μεταμοσχεύσεων, εν μέσω «επανάστασης» στην υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα

Καρδιολογία και το μέλλον των μεταμοσχεύσεων Facebooktwitterpinterest

Δελφοί, 12 Απριλίου 2024 – Στην καρδιολογία και το μέλλον των μεταμοσχεύσεων, εν μέσω μιας «επανάστασης» στην υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Ιωάννης Ν. Μπολέτης, Πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο επισήμανε: «Το Ωνάσειο ανήκει στο Δημόσιο, κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό του, τον έχει το υπουργείο Υγείας. Έχουμε την πολύτιμη υποστήριξη του Ωνασείου Ιδρύματος. Είναι ένα πολύ καλό πρότυπο για τη διοίκηση όλων των νοσοκομείων. Έχουμε προχωρήσει με την νομοθέτηση της ίδρυσης του Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου το νέο κτίριο».

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Μέσα στον κορονοϊό το καλοκαίρι του 2020 ξεκίνησαν και οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα. Πλησιάζουμε ήδη τις 40 μεταμοσχεύσεις και φέτος αναμένεται να τις ξεπεράσουμε. Αρχές του 2025 θα αρχίσουμε και με τα ενδοκοιλιακά όργανα. Έχουμε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με το Ωνάσειο Ίδρυμα και με το υπουργείο Υγείας».

«Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει δείξει όσα έχει κάνει τόσα χρόνια. Η “εθνική επανάσταση” καλά κρατεί, να προσέξουμε, επειδή την κρίσιμη στιγμή “κλωτσάμε την καρδάρα”. Να προσέχουμε με την επιλογή των κατάλληλων προσώπων», πρόσθεσε ο κ. Μπολέτης και συμπλήρωσε ότι πρέπει «να δουλέψουμε όλοι πάνω στο κομμάτι δωρεάς οργάνων».

Ο Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο τόνισε από πλευράς του: «Στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι η σχέση του επαγγελματία Υγείας με τον ασθενή. Όπως ολόκληρη η χώρα έτσι και το νοσοκομείο μας πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Ωστόσο, υπήρξε πάντα καινοτόμο. Είμαστε ως κουλτούρα καινοτόμοι και οικονομικά υπεύθυνοι. Προχωράμε σε μια περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας. Είμαστε σε μια φάση επενδύσεων για να μπορούν να συλλέγονται τα δεδομένα».

Η Ευαγγελία Νύκταρη, Επιμελήτρια Α’ Καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο υπογράμμισε: «Χειριζόμαστε την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ώστε να φέρνουμε την καλύτερη υπηρεσία στον ασθενή. Θα μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη του μοντέλου για τον εκάστοτε ασθενή, συγκρίνοντας θεραπείες, προχωρώντας σε εξατομικευμένη προσέγγιση ανά ασθενή».

Μεταξύ άλλων η κ. Νύκταρη πρόσθεσε: «Η AI έχει αυξήσει την αποδοτικότητά μου κατά 40%. Η μηχανή δεν έχει όμως την ενσυναίσθηση. Η φροντίδα είναι ο γιατρός. Η ΑΙ είναι η μοναδική ευκαιρία να επιστρέψουμε στον εξανθρωπισμό της ιατρικής. Θα καταργήσει αυτό το μπέρδεμα της ψηφιοποίησης και θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερο χρόνο με τον ασθενή». Τέλος είπε χαρακτηριστικά: «Το trend στην ιατρική τώρα είναι τα λιγότερα χειρουργεία».

Ο Stefano Cazzaniga, Διευθύνων Σύμβουλος της BCG επισήμανε με τη σειρά του: «Σκεφτείτε πού βρισκόμασταν προ πενταετίας σε διαγνωστικό επίπεδο, και πού βρισκόμαστε σήμερα. Έχουμε μπροστά μας έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης των υπηρεσιών Υγείας και παροχής αυτών. Αποφεύγουμε την παραμονή των ασθενών των νοσοκομείων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Cazzaniga πρόσθεσε: «Εξατομικευμένα δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι αν κάποιος ασθενεί με διαβήτη Α ή Β πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε περάσει πλέον στην ψηφιοποίηση των πάντων. Έχουμε την μέτρηση πλέον της επίδοσης των νοσοκομείων και όλης της ιατρικής επιστήμης και πλέον αυτά λαμβάνονται υπόψιν σε όλα όσο συμβαίνουν στην ιατρική. Η υπηρεσίες Υγείας έρχονται ακόμα πιο κοντά στον ασθενή».

 

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε ο Κώστας Παπαχλιμίντζος, Δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Onassis Health.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.