Ζάχαρο – Διαβήτης

γλυκόζη (ζάχαρο ή σάκχαρο) Facebooktwitterpinterest

Η γλυκόζη (ζάχαρο ή σάκχαρο) είναι απαραίτητη για την υγεία μας καθώς είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας των κυττάρων που χτίζουν το μυϊκό μας σύστημα και όλα τα δομικά μέρη του σώματός μας. Είναι, επίσης, η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου.

Η γλυκόζη προέρχεται κύρια από τους υδατάνθρακες (σιτηρά, γλυκά, φυτικές ίνες) αλλά πρακτικά τα περισσότερα φαγητά τελικά μεταβολίζονται σε γλυκόζη.

Φυσιολογικά, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνουν μετά από ένα γεύμα. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που διευκολύνει την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα και παράγεται από το πάγκρεας όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξηθούν. Η ινσουλίνη μεταφέρει την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα και έτσι μειώνει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.

Όταν το σώμα μας σταματά να παράγει ινσουλίνη ή ο μηχανισμός δράσης της διαταράσσεται, τα αποθέματα ενέργειας και το σάκχαρο δεν είναι πλέον σταθερά. Aυτό ονομάζεται σακχαρώδης διαβήτης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη αισθάνονται υπερβολικά κουρασμένοι επειδή τα κύτταρά τους δεν τροφοδοτούνται τακτικά με ενέργεια. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα και το σώμα μας στην προσπάθεια του να αραιώσει την υπερβολική ζάχαρη τραβάει υγρά έξω από τα κύτταρα προς το αίμα, δημιουργώντας κυτταρική αφυδάτωση. Αυτό δημιουργεί την υπερβολική συχνή δίψα στους διαβητικούς. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα: στεφανιαία νόσος και έμφραγμα, καρωτιδική νόσος και εγκεφαλικό επειδόδιο, περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια και διαβητικό πόδι, νεφρική ανεπαρκεια, τύφλωση, νευροπάθεια.

Ο διαβήτης θεραπεύεται και μπορείτε να έχετε μια υγιή ζωή ως διαβητική/κος. Ωστόσο ακόμα και αν οι δείκτες γλυκόζης είναι υπό έλεγχο ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνουν σημαντικά.

Γιατί η μείωση του ζαχάρου είναι σημαντική για την υγεία μου;
Αν ο δείκτης σακχάρου στο αίμα σας είναι κάτω από 100mg/dl, ανήκετε στην υγιή κλίμακα. Αν όχι, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάσχετε από διαβήτη ή έχετε προδιάθεση.

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθούν στην προστασία των αγγείων και των ζωτικών μας οργάνων. Καθώς μειώνετε τα επίπεδα σακχάρου, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να έχει μια υγιή ζωή. Ο διαβήτης είναι ένας από τους ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Όταν συνυπάρχει με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερχοληστερολαιμία ή κάπνισμα ο κίνδυνος αυξάνεται πολύ περισσότερο.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω το ζάχαρο;
Όταν διαγνωσθεί ότι πάσχετε από διαβήτη ή έχετε προδιάθεση, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθεις, έλεγχο του βάρους σας, προγράμματα άσκησης και φαρμακευτική αγωγή. Για άτομα που πάσχουν από διαβήτη, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουν τακτικές εξετάσεις. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας ώστε να παρακολουθείτε τον διαβήτη και να ελέγχετε τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει:

• Να μειώσετε την κατανάλωση απλών σακχάρων που βρίσκονται στη σόδα, στις καραμέλες και στα γλυκά
• Ξεκινήστε σε τακτική βάση μια σωματική δραστηριότητα. Η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση βοηθά αμέσως το σώμα σας να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη
• Μην παραλείπετε τα φάρμακα ή την ινσουλίνη που πιθανόν να σας έχουν συνταγογραφηθεί

Τα καλά νέα είναι ότι με την μείωση του σακχάρου, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη μελλοντικών επιπλοκών. Πολύ συχνά, μικρές αλλαγές συμβάλλουν σημαντικά στον ελέγχο του διαβήτη, ακόμα και στη μείωση των αναγκών για φάρμακα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.