Λαπαροσκοπική νεφρεκτομή

Λαπαροσκοπική νεφρεκτομή Facebooktwitterpinterest

Η εισαγωγή της λαπαροσκοπικής μεθόδου στην Ιατρική και η εφαρμογή της σε όλο και περισσότερα χειρουργικά πεδία είναι κάτι καθολικώς αποδεκτό. Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή φαίνεται να υπερισχύει έναντι της κλασικής νεφρεκτομής, αφού διακρίνεται από περισσότερα πλεονεκτήματα.

Τι είναι η  λαπαροσκοπική νεφρεκτομή;

Η νεφρεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία αφαιρείται ολόκληρο ή τμήμα του νεφρού, όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο. Η ολική αφαίρεση του νεφρού ονομάζεται ριζική νεφρεκτομή, ενώ η αφαίρεση τμήματός του ονομάζεται μερική νεφρεκτομή.

Μέχρι πρότινος η νεφρεκτομή πραγματοποιούταν με ανοικτή χειρουργική μέθοδο, όμως σήμερα οι νεφρεκτομές πραγματοποιούνται κυρίως λαπαροσκοπικά.  Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία εξασφαλίζει στον ασθενή ανάρρωση χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και άμεση επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή;

Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή, όπως και η ανοικτή, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εντοπισμού κάποιου «ύποπτου» όγκου στο νεφρό. Ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι νεφρικοί όγκοι εντοπίζονται τυχαία στα πλαίσια ενός τυχαίου υπερηχογραφικού ελέγχου.

Εκτός από την εμφάνιση νεφρικών όγκων, η νεφρεκτομή ενδέχεται να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση φλεγμονών του νεφρού ή για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών.

Ποια ήταν η συμβολή της λαπαροσκοπικής νεφρεκτομής;

Η συμβολή της λαπαροσκοπικής νεφρεκτομής στην αντιμετώπιση των νεφρικών όγκων είναι τεράστια. Ειδικά στην περίπτωση της μερικής νεφρεκτομής απαιτούνται εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Τα ειδικά σχεδιασμένα λαπαροσκοπικά εργαλεία μαζί με την κάμερα υψηλής ευκρίνειας επιτρέπουν στον χειρουργό να χειρουργεί ευκολότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η τεχνολογία μέσω 3D για τρισδιάστατη όραση σταθερού πεδίου και η υψηλή 4Κ ανάλυση δίνουν τη δυνατότητα στο χειρουργό να εκτελέσει επεμβάσεις μεγαλύτερης ακρίβειας εξασφαλίζοντας άριστο λειτουργικό και ογκολογικό αποτέλεσμα.

Έτσι, ο όγκος αφαιρείται με ακρίβεια, προστατεύοντας τη λειτουργικότητα του υπόλοιπου οργάνου. Τέλος, η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου ο νεφρικός όγκος βρίσκεται στο εσωτερικό του νεφρού, γεγονός που δυσκολεύει την αφαίρεσή του.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται 3-4 τομές που δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό. Μέσω των τομών αυτών εισάγονται τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία και μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας.

Η προσπέλαση μπορεί να πραγματοποιηθεί διαπεριτοναικά ή οπισθοπεριτοναικά, και η μέθοδος προσπέλασης επιλέγεται κάθε φορά από τον χειρουργό.  Οποιαδήποτε μέθοδος και αν επιλεχθεί, η συγκεκριμένη επέμβαση είναι αρκετά απαιτητική, οπότε θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς. Τέλος, ο όγκος ή ολόκληρο το νεφρό αφαιρούνται μέσω της επέκτασης μιας εκ των τομών που πραγματοποιήθηκαν αρχικά.

Λαπαροσκοπική νεφρεκτομή & Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής νεφρεκτομής είναι αρκετά και γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγεται όλο και συχνότερα για την αντιμετώπιση νεφρικών όγκων. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής νεφρεκτομής είναι τα κάτωθι:

  • Μικρές χειρουργικές τομές
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρή απώλεια αίματος- ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων για μετάγγιση αίματος
  • Ελαχιστοποίηση πιθανότητας εκδήλωσης μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας
  • Επιτυχής ογκολογική αντιμετώπιση
  • Ταχεία επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες

Αντενδείξεις λαπαροσκοπικής νεφρεκτομής

Αν και τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής νεφρεκτομής είναι πολλά, δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς.  Ειδικότερα, η συγκεκριμένη επέμβαση αντενδείκνυται σε περιστατικά όγκων υψηλού κλινικού σταδίου, καθώς και σε ασθενείς με σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, σε λαπαροσκοπική νεφρεκτομή δεν μπορούν να υποβληθούν ασθενείς με σοβαρές διαταραχές αίματος ή με ιατρικό ιστορικό που χαρακτηρίζεται από πολλές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Χρήστος Παπαχρήστου είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και γνωρίζει εν τω βάθει την παθολογία του ουρολογικού συστήματος. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις λαπαροσκοπικής νεφρεκτομής.

Δρ. Παπαχρήστου Γ. Χρήστος, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Δρ. Παπαχρήστου Γ. Χρήστος,
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.