Ρήξη Του Χαλινού

Facebooktwitterpinterest

Κάκωση του χαλινού
Το πιο συχνό τραύμα στην ανδρολογία είναι η κάκωση του χαλινού. Χαλινός του πέους ονομάζεται η ελαστική ταινία ιστού που συνδέει τη βάλανο του πέους (κεφαλάκι) με την ακροποσθία.
Η κάκωση του χαλινού συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μια έντονης σεξουαλικής επαφής με αυξημένη τριβή πάνω στο πέος. Επίσης ορισμένοι άντρες έχουν βραχύ χαλινό. Αυτό σημαίνει ότι ο χαλινός είναι πιο κοντός από το κανονικό με αποτέλεσμα όταν το πέος είναι σε στύση η βάλανος να παίρνει μια έντονη κλίση προς τα κάτω. Αυτό μπορεί να προκαλεί ενόχληση και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.

Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος είναι ότι ο χαλινός  είναι η ‘’παρθενιά’’ του άντρα και ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να κοπεί. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η κάκωση του χαλινού είναι ένα παθολογικό και όχι ένα φυσιολογικό γεγονός.

Ο χαλινός του πέους έχει πλούσια αιμάτωση και νεύρωση.  Μέσα από τον χαλινό περνά μια μικρή αρτηρία.
Αυτό σημαίνει ότι ένα κόψιμο στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει έντονη αιμορραγία με έναν εντυπωσιακό πίδακα αίματος.  Ευτυχώς το μόνο που χρειάζεται σε υγιείς άντρες για να σταματήσει η αιμορραγία, είναι να ασκηθεί πίεση με μια γάζα στο σημείο της αιμορραγίας για μερικά λεπτά. Αν υπάρχει σχίσιμο του δέρματος, αυτό συνήθως επουλώνεται μόνο του σε μερικές μέρες. Το μόνο που χρειάζεται είναι τοπική περιποίηση και αποφυγή σεξουαλική επαφής.

Η διαδικασία της επούλωσης μετά το τραύμα του χαλινού μπορεί να οδηγήσει ξανά σε φυσιολογικό ιστό, μπορεί όμως να οδηγήσει και στη δημιουργία ινώδους ιστού μα αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς και πόνο στην σεξουαλική επαφή.
Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο είναι να γίνει πλαστική στον χαλινό. Ο χαλινός κόβεται και το σημείο ράβεται έτσι ώστε να απλωθεί η περιοχή ανάμεσα στη βάλανο και την ακροποσθία. Πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι ο χαλινό περιέχει πολλά νεύρα που σχετίζονται με την σεξουαλική αισθητικότητα. Το κόψιμο του χαλινού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αίσθησης κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και καθυστέρηση στο χρόνο ως στην εκσπερμάτιση. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό σε κάποιους άντρες ενώ σε άλλους όχι.

Ο βραχύς χαλινός δεν πρέπει να συγχέεται με την φίμωση όπου έχουμε αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου.
Επίσης η περιτομή δεν έχει σχέση με τη πλαστική του χαλινού.

Αντώνης Λογοθέτης, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Αντώνης Λογοθέτης,
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.