Πάπρικα

Πάπρικα Facebooktwitterpinterest

Η πάπρικα είναι ο στενός συγγενής του τσίλι και του πιπεριού από λαχανικά. Υπάρχουν περί τους 30 τύπους πάπρικας γλυκές και καυτερές. Οι πάπρικες αποξηραίνονται κι αλέθονται. Η πιο γνωστή είναι η γλυκιά πάπρικα καθώς δίνει μια νότα γλυκιά και πιπεράτη στα πιάτα, ενώ τα χρωματίζει σε βαθυκόκκινο χρώμα με φυσικό τρόπο.

Η καυτερή κόκκινη πάπρικα είναι πάρα πολύ καυτερή και χρωματίζει τα φαγητά εξίσου με την γλυκιά. Είναι γνωστή επίσης η διαλεχτή πάπρικα που χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό κέτσαπ και δεν έχει καθόλου καυτερή γεύση και τέλος το καυτερό πιπέρι που είναι εξαιρετικά καυτερό. Ταιριάζει με όλα τα κρέατα αλλά και με ψάρια, σούπες, τυριά, σαλάτες.
Όσο για τις ευεργετικές ιδιότητες, η πάπρικα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και A. Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος κι έχει αντιθρομβοτικές ιδιότητες.

Η πάπρικα χρησιμοποιείται στο φαγητό για να δώσει γεύση αλλά και χρώμα, ιδίως στο ρύζι, και για τον ίδιο λόγο συχνά πασπαλίζεται από πάνω. Μάλιστα, χρησιμοποιείται ευρέως ως φυσικό χρωστικό σε φαγητά που έχουν βαθύ κόκκινο ή καφετί χρώμα.

Πάπρικα χρησιμοποιούν αρκετά στην κουζίνα τους οι Ούγγροι, όπου τα σπιτικά και τα εστιατόρια έχουν τουλάχιστον 3-4 διαφορετικά είδη. Οι Ισπανοί, επίσης λάτρεις του μπαχαρικού, προτιμούν τη γλυκιά, ενώ σε πιο ανατολικές χώρες, όπως η Τουρκία, η προτίμηση είναι για την καυτερή ή την πικάντικη.

Η πάπρικα χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή λουκάνικων.

Γεωργία Κατσογριδάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γεωργία Κατσογριδάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.