Φυλλικό οξύ (FolicAcid)

Facebooktwitterpinterest

Το φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9 ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Αυτό το σύμπλεγμα των βιταμινών αποτελείται από οχτώ (8) υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Ανάμεσα σε αυτές τις βιταμίνες του συγκεκριμένου συμπλέγματος είναι η θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ (Β9), βιοτίνη και φυσικά η βιταμίνη Β12.
Το φυλλικό οξύ το συναντούμε σε συγκεκριμένα τρόφιμαείτε ελεύθερο, είτε ενωμένο με γλουταμικό οξύ.

Ανάμεσα σε αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα εξής:

-το μοσχαρίσιο συκώτι,
-το κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό),
-τα όσπρια (μαυρομάτικα φασόλια, κόκκινα φασόλια, φακές),
-τα φυλλώδη και πράσινα λαχανικά (βρασμένο σπανάκι, σπαράγγι,
μπρόκολο, αρακά, μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών),
– τα ενισχυμένα δημητριακά,
-τα φρούτα (αβοκάντο, φρέσκο πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ),
-τα ξηρά ψημένα φιστίκια.
Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια συγκέντρωση φυλλικούοξέως. Υψηλότερη συγκέντρωση συναντούμε σε τροφές όπως το συκώτι, το σπανάκι, τα σπαράγγια, ενώ χαμηλότερες συγκεντρώσεις συναντούμε σε τροφές όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα ενισχυμένα δημητριακά.
Η πρόσληψη του φυλλικούοξέως από τη διατροφή είναι απαραίτητη, διότι δεν παράγεται στο σώμα μας. Είναι βασικό για το μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και πιο συγκεκριμένα για την σύνθεση, επιδιόρθωση και μεθυλίωση του DNA και της γενετικής πληροφορίας γενικότερα, ενώ συμμετέχει σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού.
Στο πρώτο τρίμηνο της κύησηςείναι κρίσιμο για την κυτταρική διαίρεση. Συμβάλλει στην ανάπτυξη τόσο του νευρικού ιστού, όσο και όλων των ανθρώπινων ιστών, ιδιαίτερα στο στάδιο ανάπτυξης του ανθρώπου.Είναι βασικό στοιχείο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και η έλλειψή του στον οργανισμό δύναται να οδηγήσει ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσα αναιμία, η οποία είναι γνωστή με τον ιατρικό όρο ωςμεγαλοβλαστική αναιμία.
Τα άτομα με το μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι κυρίως θήλυ άτομακαι έγκυες, άτομα με σύνδρομο δυσαπορρόφησης, άτομα με επιρρέπεια στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, άτομα με φτωχή και κακής ποιότητας διατροφή, άτομα με λήψη φαρμάκων όπως η σουλφασαλαζίνη, η φαινυτοΐνη, η τριμεθοπρίμη-σουλφομεθοξαζόλη, άτομα μεγενετικές διαταραχές.
Οι συνέπειες της χαμηλής συγκέντρωσης και της έλλειψης φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν τα εξής:διάρροια, ταχυκαρδία, δύσπνοια, κόπωση, πληγές στην γλώσσα – γλωσσίτιδα, κατάθλιψη, σύγχυση,διαταραχές σε νοητικό και νευρολογικό επίπεδο,αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και των τριχών.
Για τα παιδιά ηλικίας άνω των 14 ετών και τους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι 400 μg από τις τροφές ή τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ στην περίοδο της εγκυμοσύνης και στον θηλασμό οι ανάγκες αυτές είναι σαφώς αυξημένες και η βέλτιστη ποσότητα πρόσληψης θα καθοριστεί από τον θεράποντα γυναικολόγο, σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές οδηγίες.
Πριν τη λήψη συμπληρώματος φυλλικούοξέος, είναι ιδιαίτερης σημασίας να διενεργείται εξέταση για τον έλεγχο πιθανής έλλειψης της βιταμίνης Β12, διότι η υπερβολική λήψη φυλλικούοξέος ενδέχεται να συγκαλύψει την έλλειψη της τελευταίας.

Πηγή: PubMed

Νικόλαος Δ. Καρακούσης Ειδικός Παθολόγος MD / MSc ( Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α )

Νικόλαος Δ. Καρακούσης Ειδικός Παθολόγος MD / MSc ( Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α )

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.