Φυλλοειδής Όγκος

Φυλλοειδής Όγκος Facebooktwitterpinterest

Τι είναι ο φυλλοειδής όγκος?

Ο φυλλοειδής όγκος είναι ένας σπάνιος ινοεπιθηλιακός όγκος. Προέρχεται δηλαδή και από τα κύτταρα του αδένα του μαστού (επιθήλιο των πόρων και των λόβιων) αλλά και από κύτταρα του συνδετικού ιστού (μεσέγχυμα). Εμφανίζεται ως ψηλαφητό μόρφωμα, ευκίνητο χωρίς να κολλάει στους γύρω ιστούς και στο δέρμα.

Μοιάζει πολύ με το ινοαδένωμα. Εμφανίζεται όμως σε γυναίκες πάνω από 35 ετών, αναπτύσσεται γρήγορα και έχει την τάση να καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του μαστού και να υποτροπιάζει μετά την αφαίρεσή του. Δεν περιβάλλεται από κάψα και σπάνια εμφανίζεται και στους δύο μαστούς.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές φυλλοειδών όγκων που εμφανίζουν διαφορετική συμπεριφορά και αντιμετωπίζονται διαφορετικά:

  1. Καλοήθης μορφή: αποτελεί την συχνότερη μορφή φυλλοειδούς όγκου. Σχεδόν το 20% των όγκων αυτών υποτροπιάζουν μετά την χειρουργική τους αφαίρεση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αφαιρείται και μία περιοχή υγιούς ιστού τουλάχιστον 1 εκατοστό γύρω από τον όγκο.
  2. Ενδιάμεση μορφή: εμφανίζει ιστολογικά χαρακτηριστικά καλοήθους και κακοήθους μορφής και η συμπεριφορά του είναι απρόβλεπτη.
  3. Κακοήθης μορφή ή φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα: αποτελούν το 20% των φυλλοειδών όγκων και συμπεριφέρονται ως σαρκώματα. Ωστόσο μόνο το 5% αυτών εκδηλώνει πραγματικά κακοήθη συμπεριφορά. Υποτροπιάζουν πολύ συχνά γι ’αυτό και θα πρέπει να αφαιρείται πολύ μεγάλο τμήμα υγιούς ιστού γύρω από τον όγκο ή να γίνεται μαστεκτομή. Μπορεί να υποτροπιάσουν στο δέρμα και στους θωρακικούς μύες. Δεν κάνουν μετάσταση στους λεμφαδένες της μασχάλης, μεθίστανται όμως στους πνεύμονες, το ήπαρ, τα οστά. Δεν απαντούν σε ορμονική θεραπεία, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία όπως ο καρκίνος του μαστού.

Τι πρέπει να προσέχετε

Ακόμη και εάν ο φυλλοειδής όγκος που είχατε αποδείχθηκε καλοήθης, ακόμη και εάν αφαιρέθηκε με ευρεία εκτομή υγιούς ιστού, εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο υποτροπής. Επιπλέον η συμπεριφορά ενός τέτοιου όγκου ακόμα παραμένει απρόβλεπτη γι’ αυτό και θα πρέπει να βρίσκεστε σε στενή παρακολούθηση από τον γιατρό σας.

Νατάσα Παζαΐτη, Χειρουργός Μαστού

Νατάσα Παζαΐτη,
Χειρουργός Μαστού

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.