Εξωσωματική: Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας

Εξωσωματική: Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας Facebooktwitterpinterest

Ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης Ισραηλινών ερευνητών θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature’s Scientific Reports.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ωάρια τοποθετούνται μαζί με σπέρμα στο εργαστήριο για να γονιμοποιηθούν. Λίγες μέρες μετά, ένας εμβρυολόγος επιλέγει την βλαστοκύστη που εκτιμά ότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφυτευθεί στη μήτρα.

Υπολογίζεται ότι μετά από έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί μία γυναίκα που είναι κάτω των 35 ετών είναι σχεδόν 50% και για τις γυναίκες 41-42 ετών το ποσοστό είναι 10%.

Η νέα πλατφόρμα λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης CHLOE της εταιρίας Fairtility, «μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράφουμε αυτόματα διάφορα στοιχεία για το έμβρυο, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα από εμάς τους εμβρυολόγους», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης.

Το CHLOE αξιολόγησε αυτόματα τέσσερις παραμέτρους 608 βλαστοκύστεων που είχαν επιλεγεί από εμβρυολόγους για εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ελαφρώς μεγαλύτερες βλαστοκύστεις είχαν υψηλότερη δυνατότητα εμφύτευσης.

«Η έρευνά μας τονίζει τη δυνατότητα καλύτερης επιλογής βλαστοκύστης στην εξωσωματική γονιμοποίηση όταν χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι πολλά υποσχόμενη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της εξατομίκευσης της αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης», είπαν οι ερευνητές. «Το CHLOE μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ακριβές, σταθερό εργαλείο εξοικονόμησης χρόνου για την βελτίωση της επιλογής της καταλληλότερης βλαστοκύστης», είπαν οι ερευνητές.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι αυτόματη καταγραφή των παραμέτρων της βλαστοκύστης συνδέεται με τα ποσοστά επιτυχίας της εμφύτευσης.

Το λογισμικό «δίνει στους ερευνητές τη δυνατότητα να μελετήσουν αντικειμενικά διάφορα στάδια, βιοδείκτες, τον χρόνο που συμβαίνει το κάθε τι και αναλογίες, κάτι που προηγουμένως δεν ήταν εφικτό. Μας παρέχει νέες ιδέες για τις αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία».

Στο Institute of Life IASO, τα τελευταία χρόνια, η χρήση του λογισμικού είναι ρουτίνα και έχει αυξήσει τα ποσοστά κυήσεως κατά 15%.

https://www.nature.com/articles/s41598-023-40923-x

Ιάκωβος Σούσης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.