Ένα στα έξι ζευγάρια αποκτούν παιδί με φυσιολογική σύλληψη μετά από ανεπιτυχή εξωσωματική

Ένα στα έξι ζευγάρια αποκτούν παιδί με φυσιολογική σύλληψη μετά από ανεπιτυχή εξωσωματική Facebooktwitterpinterest

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Aberdeen εξέτασαν τα ποσοστά σύλληψης ζευγαριών που έκαναν αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής και διαπίστωσαν ότι περίπου η μία στις έξι γυναίκες (17%) που είχαν κάνει ανεπιτυχείς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, απέκτησαν μέσα στην επόμενη πενταετία παιδί χωρίς ιατρική βοήθεια.

Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί ύστερα από ανεπιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση ή ICSI (μικρογονιμοποίηση του ωαρίου), σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aberdeen.

“Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι κάτι που τα ζευγάρια κάνουν ελαφρά τη καρδία”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ David McLernon. “Είναι σωματικά και συναισθηματικάμια απαιτητική διαδικασία ακόμα κι αν η θεραπεία είναι επιτυχής. Όταν είναι ανεπιτυχής, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα ζευγάρια απογοητεύονται πάρα πολύ. Η μελέτη μας δίνει στα ζευγάρια πιο σαφείς πληροφορίες για τις πιθανότητές να συλλάβουν φυσιολογικά μετά από ανεπιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση”.

Τα ποσοστά σύλληψης καταγράφηκαν από τον Δρ McLernon στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης του Aberdeen στη Σκωτία. Η μελέτη περιελάμβανε 2.133 γυναίκες που είχαν κάνει θεραπείες από το 1998 μέχρι το 2011 και τις παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια από 1 έως 15 χρόνια.

Από τις 2.133 γυναίκες, 1.060 απέκτησαν παιδί μετά από επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση (ή μικρογονιμοποίηση ωαρίου ICSI) και το 15% αυτών απέκτησε κι άλλο παιδί, χωρίς θεραπεία μέσα στην επόμενη πενταετία.

Από τις υπόλοιπες 1.073, οι οποίες δεν έμειναν έγκυοι ή απέβαλαν, το 17% απέκτησαν παιδί χωρίς εξωσωματική.

Μεταξύ των γυναικών που είχαν ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής, τα ποσοστά φυσιολογικών κυήσεων στη συνέχεια ήταν μικρότερα εάν η υπογονιμότητα οφειλόταν σε απόφραξη σαλπίγγων.
Στις γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί με εξωσωματική, οι πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με φυσική σύλληψη στη συνέχεια, ήταν μειωμένες στις περιπτώσεις που είχαν κάνει τρεις ή περισσότερες εμβρυομεταφορές.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρήση αντισύλληψης από γυναίκες ή αν προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction, είναι η μεγαλύτερη του είδους της.

Η άποψή μου
Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την καθημερινή μας εμπειρία όπου γυναίκες που δεν έμειναν έγκυοι κατά τη θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση, να μένουν έγκυοι μόνες τους τους επόμενους μήνες.
Πιθανότατα, η θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης να ενεργοποιεί τις ωοθήκες και να έχουμε τακτικότερη ωορρηξία και συνεπώς πιθανότητα κύησης.

Η προετοιμασία για την εξωσωματική γονιμοποίηση πολλές φορές αποκαλύπτει οργανικές δυσλειτουργίες (πχ δυσλειτουργία του θυρεοειδή) των οποίων η αποκατάσταση μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε αυτόματη σύλληψη.

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.