Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασε τους εμβρυολόγους στην επιλογή κατάλληλων εμβρύων στην εξωσωματική

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασε τους εμβρυολόγους στην επιλογή κατάλληλων εμβρύων στην εξωσωματική Facebooktwitterpinterest

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει “χαρίσει” παιδιά σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η επιτυχία της κρίνεται και από την επιλογή του κατάλληλου εμβρύου που θα μεταφερθεί στη μήτρα για να εμφυτευθεί και να αναπτυχθεί το έμβρυο.

Ερευνητές στο Brigham Women’s Hospital και Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να βοηθά τους εμβρυολόγους να επιλέγουν με αντικειμενικά κριτήρια τα έμβρυα που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε κύηση και γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ακόμα “εκπαιδεύεται”, φάνηκε πως έκανε πιο σωστές επιλογές του κατάλληλου εμβρύου σε περισσότερες περιπτώσεις σε σύγκριση με τους εμβρυολόγους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο eLife.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χιλιάδες εικόνες εμβρύων και τεχνητή νοημοσύνη “βαθειάς μάθησης” και ανέπτυξαν ένα σύστημα που κατάφερε να επιλέξει τα έμβρυα που ήταν πιο πιθανό να οδηγήσουν στη γέννηση υγιούς παιδιού καλύτερα από 15 έμπειρους εμβρυολόγους από πέντε διαφορετικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες .

“Πιστεύουμε ότι αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα ωφελήσουν τους κλινικούς εμβρυολόγους και τα υπογόνιμα ζευγάρια”, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η επιλογή των καλύτερων εμβρύων προς μεταφορά, είναι σημαντική πρόκληση στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύστημά μας έχει τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της λήψης αποφάσεων στην κλινική πρακτική”.

Μέχρι τώρα, τα εργαλεία που έχουν οι εμβρυολόγοι είναι περιορισμένα και ακριβά και οι περισσότεροι ανά τον κόσμο βασίζονται στις δεξιότητές τους και στις γνώσεις τους για την επιλογή των καλύτερων εμβρύων.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα βοηθητικό “εργαλείο” που μπορεί να αξιολογήσει τις εικόνες που τραβήχτηκαν χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μικροσκόπια.

“Οι εμβρυολόγοι λαμβάνουν δεκάδες κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν την επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής. Με τη βοήθεια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, οι εμβρυολόγοι θα μπορούν να επιλέξουν πιο καλά από ποτέ το έμβρυο που θα οδηγήσει σε μία επιτυχημένη εγκυμοσύνη”, είπαν οι ερευνητές.

Η ομάδα εκπαίδευσε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας εικόνες εμβρύων που ελήφθησαν μέσα σε 113 ώρες μετά τη γονιμοποίηση. Σε 742 έμβρυα, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε ποσοστό 90% ακριβές στην επιλογή των καλύτερης ποιότητας εμβρύων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν και την ικανότητα του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης να προβλέψει μεταξύ των υψηλής ποιότητας εμβρύων ποια ήταν αυτά που έχουν κανονικό αριθμό χρωμοσωμάτων και συνέκριναν την απόδοση του συστήματος με εκείνη των εκπαιδευμένων εμβρυολόγων.

Το σύστημα φάνηκε ότι είχε ακρίβεια περίπου 75%, ενώ οι εμβρυολόγοι αντιστοίχως 67%.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι σε αυτή τη φάση, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προορίζεται μόνο για να βοηθά τους εμβρυολόγους να αποφασίσουν ποια είναι τα από τα καλής ποιότητας έμβρυα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφύτευσης.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://elifesciences.org/articles/55301

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.