Έχουν διατροφικά οφέλη τα κουμ-κουάτ; ( Kumquats )

Έχουν διατροφικά οφέλη τα κουμ-κουάτ; ( Kumquats ) Facebooktwitterpinterest

Το κουμ κουάτ είναι ένα εσπεριδοειδές που μοιάζει με πορτοκάλι αλλά έχει σχήμα οβάλ και πολύ μικρότερο (1-2 ίντσες).
Οι άνθρωποι καλλιέργησαν για πρώτη φορά δέντρα κουμ κουάτ, γνωστά και ως fortunella, στην Κίνα το 1700.

Το όνομα “kumquat” συνδυάζει τις κινεζικές λέξεις “gam”, που σημαίνει χρυσός, και “gwat”, μια άλλη λέξη για τα μανταρίνια.

 

Το δέντρο ήρθε στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1800. Αναπτύσσεται καλύτερα σε πιο ζεστές περιοχές, αλλά μπορεί να αντέξει το κρύο.

Τα κουμ κουάτ έχουν γλυκό δέρμα, το οποίο μπορείτε να φάτε. Το εσωτερικό μπορεί να έχει λίγους σπόρους. Δεν είναι πολύ ζουμερό και μερικές φορές είναι αρκετά ξινό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κουμ κουάτ. Τα πιο δημοφιλή είναι:

Nagami

Marumi

Meiwa

 

Τα κουμ κουάτ Nagami έχουν σχήμα οβάλ ή αχλαδιού και έχουν ξινή γεύση, ενώ τα Marumi και Meiwa είναι πιο στρογγυλά και γλυκά.

Εάν σκέφτεστε να καλλιεργήσετε κουμ κουάτ στην αυλή σας, το δέντρο Meiwa είναι μια δημοφιλής επιλογή για φύτευση στο σπίτι.

 

 

Διατροφικά Οφέλη.

Τα κουμ κουάτ έχουν περίπου 13 θερμίδες το καθένα. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν περίπου 90 θερμίδες ανά μερίδα.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C (περίπου 8 mg το καθένα) και προσφέρουν λίγη βιταμίνη Α (περίπου 3 mcg το καθένα).

Είναι γεμάτο φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά (ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα σας).
Τα κουμ κουάτ είναι επίσης χωρίς χοληστερόλη και ελάχιστα ( <0.8 ) σε λιπαρά και νάτριο.

 

 

Άλλα διατροφικά στοιχεία για τα κουμ κουάτ…

 

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης.

Τα εσπεριδοειδή έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς δεν αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα κουμ κουάτ έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα ασφαλές και θρεπτικό μεσημεριανό σνακ γεμάτο με αντιοξειδωτικά.

 

Υψηλά σε φυτικές ίνες.

Τα κουμ κουάτ είναι σύνθετοι υδατάνθρακες καθώς περιέχουν λογικές ποσότητες φυτικών ινών. Ως εκ τούτου, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να περάσουν από το έντερο καθώς τα πεπτικά ένζυμα δεν μπορούν να τα διασπάσουν στο σώμα μας. Ως εκ τούτου θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο. Διατηρούν τις λιγούρες μακριά, αποτρέποντας έτσι την αύξηση βάρους.

Τα κουμ κουάτ είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι γνωστές για το ρόλο τους στην καταστολή της διάρροιας. Απορροφά την περίσσεια νερού από τα έντερα και σχηματίζει μια ουσία που μοιάζει με γέλη. Επομένως, εάν υποφέρετε από συνεχή επεισόδια διάρροιας, φάτε μια χούφτα κουμ κουάτ. Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι οι φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης στο σώμα μεταφέροντάς τη μέσω των κοπράνων.

 


Σνακ με λίγες θερμίδες.

Τα κουμ κουάτ περιέχουν λογικές ποσότητες περιεκτικότητας σε νερό. Τα κάνει μια εξαιρετική επιλογή σνακ με λίγες θερμίδες αλλά χορταστική. Μπορούν να είναι άμεσα αναζωογονητικά και ενυδατικά ταυτόχρονα.

 

Υγιή Λίπη.

Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης θα πρέπει να το καταναλώνουν. Επιπλέον, οι βρώσιμοι σπόροι αυτών των φρούτων περιέχουν ίχνη ωμέγα-τριών λιπαρών οξέων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-τρία λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν την κακή χοληστερόλη και να βελτιώσουν την καλή χοληστερόλη στο σώμα.

 

Δρα ως αντιοξειδωτικό.

Τα κουμ κουάτ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α και C. Οι ελεύθερες ρίζες, όταν υπάρχουν σε περίσσεια, μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβες στα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα κουμ κουάτ μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας.


Ξεπλύνετε λοιπόν τις τοξίνες από το σώμα σας με ένα ποτήρι χυμό κουμ κουάτ!

 

Αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

Όταν υπάρχει παρουσία οποιουδήποτε επιβλαβούς παθογόνου στο σώμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται για να καταστρέψει αυτό το παθογόνο. Αυτή η απόκριση είναι γνωστή ως φλεγμονή. Εμφανίζεται κυρίως σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το άσθμα, ο διαβήτης, οι αυτοάνοσες παθήσεις, τα καρδιακά προβλήματα και οι νευροεκφυλιστικές καταστάσεις. Εάν η φλεγμονή επιδεινωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο και βλάβη οργάνων.

 

Τα κουμ κουάτ είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η καμπφερόλη, η λουτεολίνη, η εσπεριδίνη, η κερσετίνη, η C-γλυκοσίδη και πολλά άλλα.

Μερικές μελέτες έχουν εντοπίσει ότι η C-γλυκοσίδη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το κάνει μειώνοντας τη φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή επιβλαβών ελεύθερων ριζών.

 

Αντιβακτηριδιακό αποτέλεσμα.

Μια ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι το λάδι που εξάγεται από τη φλούδα των κουμ κουάτ μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη πολλών επιβλαβών μικροβίων, όπως βακτηρίων και μυκήτων που αναπτύσσονται στα τρόφιμα. Λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης, μπορεί να είναι ευεργετικό στην αύξηση της διάρκειας ζωής των τροφίμων αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.

 

 

Βελτιώνει την υγεία των ματιών.

Τα κουμ κουάτ περιέχουν αρκετές ποσότητες βιταμίνης Α με τη μορφή βήτα καροτίνης. Είναι ένα από τα έντεκα καροτενοειδή που υπάρχουν στα κουμ κουάτ. Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν βρει καροτενοειδή όπως η βήτα καροτίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη για τη βελτίωση της υγείας των ματιών.

Τα μάτια μας περιέχουν ροδοψίνη.

Είναι μια πρωτεϊνική ένωση που μας επιτρέπει να βλέπουμε σε περιοχές με χαμηλό φωτισμό.

Ωστόσο, η ανεπαρκής παραγωγή ροδοψίνης μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή τύφλωση.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή ροδοψίνης.

Τα κουμ κουάτ περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α, διαδραματίζοντας έτσι ζωτικό ρόλο στην υγιή όραση.

 

Αντιοξειδωτική δράση.

Τα κουμ κουάτ έχουν πλούσιο προφίλ βιταμίνης C.
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για το αντιοξειδωτικό της δυναμικό.

Επιπλέον, βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι απόβλητα που σχηματίζονται στο σώμα λόγω των καθημερινών μεταβολικών λειτουργιών, της έκθεσης σε περιβαλλοντικές τοξίνες κ.λπ.

Οι υπερβολικές ποσότητες ελεύθερων ριζών στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και τα όργανα. Μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, νόσο Αλτσχάιμερ, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και πολλά άλλα.

Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C που υπάρχει στα κουμ κουάτ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των παθήσεων ελαχιστοποιώντας τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών στο σώμα.

 

Μπορεί να ρυθμίσει τις διαταραχές της διάθεσης.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσουν τις διαταραχές του στρες, τη συνολική διάθεση και να ρυθμίσουν τον ύπνο.

Λειτουργεί έχοντας ένα αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα και βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας μειώνοντας τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και στρες. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο ενισχύει τον ύπνο είναι ακόμα ασαφής.

 

Βελτιώνει την υγεία των οστών.

Το σώμα μας χρειάζεται ασβέστιο για να σχηματίσει και να διατηρήσει υγιή δόντια και οστά. Ως εκ τούτου, η ανεπαρκής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο κατά τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις όπως κοντό ανάστημα, τερηδόνα, οστεοπόρωση κ.λπ. Η βιταμίνη C έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό οστών. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου. Έτσι, η συμπερίληψη επαρκών ποσοτήτων αυτής της βιταμίνης μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και των οστών.

Τα κουμ κουάτ περιέχουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης C. Οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να έχει ευεργετικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών των οστών όπως η οστεοπόρωση. Οι όξινες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών των οστών αντλώντας ασβέστιο από τα οστά.

Δεδομένου ότι τα κουμ κουάτ είναι αλκαλικά φρούτα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

 

Βελτιώνει την Ανοσία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από διάφορα κύτταρα όπως μακροφάγα, λεμφοκύτταρα, φυσικά κύτταρα φονείς κ.λπ. Είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από ασθένειες που προκαλούνται από διαφορετικούς τύπους βακτηρίων και ιών. Λειτουργούν επιτιθέμενοι και καταστρέφοντας τα παθογόνα που εισέρχονται στο σώμα μας—αυτή η απόκριση οδηγεί σε φλεγμονή.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η βήτα-κρυπτοξανθίνη και το L-λιμονένιο στα κουμ κουάτ μπορεί να βελτιώσουν την ανοσία.

Επιπλέον, λειτουργούν ενισχύοντας τη δράση των φυσικών φονικών κυττάρων και μειώνοντας το μεταβολικό στρες στον οργανισμό.

 

 

Αντικαρκινικές Επιδράσεις.

 

Σύμφωνα με έρευνα, η απιγενίνη, ένας τύπος φλαβονοειδούς που υπάρχει στα κουμ κουάτ, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου.
Ο καρκίνος προκαλεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και αλλαγές στο DNA. Η απιγενίνη μπορεί να δράσει στα καρκινικά κύτταρα πυροδοτώντας τον κυτταρικό θάνατο, εμποδίζοντάς τα να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν σε άλλα κύτταρα.

 

Αποτρέπει την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία.

 

Ένα άλλο φλαβονοειδές που υπάρχει στα κουμ κουάτ, γνωστό ως Poncirin,

μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Μια μελέτη δείχνει ότι το Poncirin μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους αποτρέποντας το σχηματισμό νέων λιποκυττάρων στο σώμα.

Επιπλέον, είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών. Λόγω της αργής κίνησής τους μέσω του πεπτικού συστήματος, σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μειώνουν την όρεξη και την τάση να τρώνε ανθυγιεινά σνακ.

 

 

Ενισχύει την υγεία του εντέρου.

 

Τα κουμ κουάτ περιέχουν λογικές ποσότητες διαιτητικών ινών.

Οι φυτικές ίνες διέρχονται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να αφομοιώνονται από τα ένζυμα που παράγονται στο στομάχι μας.

Επιπλέον, ζυμώνονται στο έντερο και λειτουργούν ως τροφή για τα φιλικά βακτήρια στα έντερα. Συνολικά, ενισχύουν την υγεία και την ανοσία του εντέρου. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες που υπάρχουν σε αυτά τα φρούτα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της διάρροιας.

 

Προλαμβάνει τις Καρδιοπάθειες.

 

Η καρδιακή νόσος εμφανίζεται λόγω απόφραξης των αρτηριών λόγω των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα.

Μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο, μελέτες έχουν βρει ότι τα φλαβονοειδή, οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και το Α στα κουμ κουάτ μπορεί να μειώσουν τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες.

Ως αποτέλεσμα, μειώνει τελικά τον συνολικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα κουμ κουάτ μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης βελτιώνοντας την απέκκρισή της μέσω των κοπράνων.

 

Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

 

Η διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας σε άτομα με διαβήτη.

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως έλκη στα πόδια, αμφιβληστροειδοπάθεια, κ.λπ.

Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο για τα άτομα με διαβήτη να καταναλώνουν φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για να αποτρέψουν ξαφνικές αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Τα κουμ κουάτ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Έτσι έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι ιδανικά για διαβητικούς.

Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι τα κουμ κουάτ μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Photo by Joanna Stołowicz on Unsplash

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.