Φωτογήρανση: ένας ύπουλος εχθρός της επιδερμίδας

Φωτογήρανση: ένας ύπουλος εχθρός της επιδερμίδας Facebooktwitterpinterest

Μπορεί ο ήλιος να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, όμως η διαρκής έκθεση στον ηλιακή ακτινοβολία εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την επιδερμίδα μας. Ένας εξ αυτών είναι η Φωτογήρανση.

Ως Φωτογήρανση ορίζεται η πρόωρη γήρανση του δέρματος, που ευθύνεται για την εμφάνιση χαλάρωσης στην επιδερμίδα, προσδίδοντας της μία όψη αφυδατωμένη και ταλαιπωρημένη.

Προκαλείται λόγω της επανειλημμένης, υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) κυρίως του ήλιου, όμως μπορεί να επέλθει κι από τεχνητές πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τα τελευταία έτη, παρατηρείται ότι ολοένα και περισσότερα άτομα έχουν αυξήσει τη συχνότητα, αλλά και διάρκεια έκθεσης στον ήλιο. Αν λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι πολλοί καταφεύγουν σε τεχνητές μεθόδους μαυρίσματος (solarium), θα κατανοήσουμε το γιατί τα περιστατικά Φωτογήρανσης σε σχετικά νεαρές ηλικίες έχουν σημειώσει ταχεία άνοδο.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της Φωτογήρανσης μπορούν να γίνουν εμφανείς από 10 έως και 40 χρόνια αργότερα. Όσοι έχουν ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και δέρμα που συνήθως «καίγεται» σχετικά εύκολα, όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης Φωτογήρανσης έχουν κι εκείνοι που εκτίθενται πολλή ώρα στον ήλιο, λόγω υπαίθριων εργασιών ή δραστηριοτήτων. Αντιθέτως, τα άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος παρουσιάζουν λιγότερα σημάδια Φωτογήρανσης.

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την εμφάνιση Φωτογήρανσης;
Οι πρώτες ενδείξεις Φωτογήρανσης περιλαμβάνουν τη δημιουργία λεπτών ρυτίδων γύρω από τα μάτια, το στόμα και το μέτωπο. Ενδέχεται να αναπτυχθούν ευρυαγγείες στη μύτη, τις παρειές και τον λαιμό, ενώ εκδηλώνονται δυσχρωμίες (π.χ. κηλίδες, φακίδες, πανάδες) στις περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο.

Το χρώμα και η πληρότητα των χειλιών σταδιακά χάνεται και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί ερυθρότητα γύρω από τον λαιμό. Πέραν αυτού, εντείνεται το ενδεχόμενο ανάπτυξης σμηγματορροϊκών και ακτινικών υπερκερατώσεων ακόμη και κακοήθους μελανώματος.

Σε τελικό στάδιο, παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη λέπτυνση ή πάχυνση, ατροφία και τραχύτητα δέρματος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη Φωτογήρανση;
Είναι σημαντική η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στη UVR ακτινοβολία. Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, ιδιαίτερα από τις 11.00 έως τις 16.00 το μεσημέρι και συνιστάται να φοράμε γυαλιά ηλίου και καπέλο τους θερινούς μήνες.

Βάσει των στοιχείων του Ιδρύματος Κατά του Καρκίνου του Δέρματος, οι υπεριώδεις ακτίνες μεγάλου μήκους κύματος Α μπορούν να διεισδύσουν πολύ πιο βαθιά στο δέρμα σε σύγκριση με τις ακτίνες UVB. Η μακροχρόνια έκθεση του σώματος στις ακτίνες αυτές επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και εντείνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο δέρμα.

Γι’ αυτό, τα αντηλιακά πρέπει να παρέχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Το αν ένα αντηλιακό μάς προστατεύει ή όχι από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA μπορούμε να το καταλάβουμε με τον εξής τρόπο.

Στα αντηλιακά, αναγράφεται μία ένδειξη SPF, η οποία υποδηλώνει τον Δείκτη Ηλιακής Προστασίας. Συνήθως, ο δείκτης αυτός αφορά αποκλειστικά στην προστασία από τις ακτίνες UVB κι όχι από τις UVA.

Αντηλιακά που παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UVA φέρουν ως λογότυπο μία ένδειξη «αστεριών», ενώ τα επονομαζόμενα «αντηλιακά ευρέως φάσματος» προστατεύουν κι από τις UVA κι από τις UVB ακτίνες. Χρειάζεται επίσης να παρέλθουν 20-30 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο, προκειμένου να απορροφηθεί σωστά το αντηλιακό.

Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια, τα χείλη, τα αυτιά και το ντεκολτέ στις γυναίκες.

Με ποιες θεραπείες μπορεί να βελτιωθεί η όψη της επιδερμίδας και η συνολική υγεία μας;
Η Κυτταρική Αντιγήρανση είναι μία ιατρική προσέγγιση που συμβάλλει στην επιβράδυνση ή και στην αναστροφή των διαδικασιών της γήρανσης. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την Κυτταρική Αντιγήρανση πιστεύουν ότι μπορούν να παρέμβουν στους μηχανισμούς που ελέγχουν τη γήρανση των κυττάρων μας, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής και η ποιότητα της υγείας μας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ποικιλοτρόπως, όπως με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την απομάκρυνση των βλαβερών πρωτεϊνών από τα κύτταρα και την αναζωογόνηση των κυττάρων που έχουν υποστεί καταστροφή.

Με αυτές τις Σύγχρονες Θεραπείες, επανέρχεται η φυσική όψη του δέρματος που έχει υποστεί φθορά από τον ήλιο, ανακτάται η ελαστικότητα του, αποκτάται μία πιο νεανική εμφάνιση, μέσω της προαγωγής της φυσικής διέγερσης των ινοβλαστών και αναγεννιέται η επιδερμίδα.

Photo by Rajiv Bajaj on Unsplash

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D. Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.