Προγεστερόνη, ο προστάτης του Νευρικού μας Συστήματος

Facebooktwitterpinterest

Η προγεστερόνη θεωρείται ως μια κατεξοχήν “γυναικεία” ορμόνη, απαραίτητη για τη γονιμότητα και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

Στην πραγματικότητα όμως, είναι μία ορμόνη που αφορά και στα δύο φύλα. Εντοπίζεται σε μικρές ποσότητες στον εγκέφαλο τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών και έχει πολλαπλή προστατευτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη της προγεστερόνης να φτάνουν ως την υγεία του νευρικού συστήματος και κυρίως τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ως αποτέλεσμα των σημαντικών λειτουργιών της στο νευρικό σύστημα, η προγεστερόνη έχει ταξινομηθεί ως «νευροστερόνη».

Προέρχεται από δύο διαφορετικά μέρη για να φθάσει στον εγκέφαλο:

  •  Τα κύτταρα του εγκέφαλου, το νωτιαίο μυελό και το περιφερικό νευρικό σύστημα συνθέτουν όλη την προγεστερόνη από τη χοληστερόλη.
  •  Η προγεστερόνη που κυκλοφορεί στο αίμα έχει επίσης άμεση πρόσβαση στον εγκέφαλο και τα νεύρα

Πως δρα η Προγεστερόνη στο Νευρικό μας Σύστημα;

Προστατεύει τον εγκέφαλο μας

Η προγεστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο αφενός στην ανάπτυξη νευρώνων του εγκεφάλου και αφετέρου στην προστασία του από βλάβες και στην αποκατάσταση του μετά από τραυματισμό.

Στην πραγματικότητα το κάνει αυτό με την προώθηση της ανάπτυξης και της επιδιόρθωσης της θήκης μυελίνης που προστατεύει τις νευρικές ίνες.

Περίπου 20 χρόνια πριν, οι ερευνητές που μελετούσαν αρουραίους μετά από εγκεφαλική βλάβη έκαναν μια σημαντική παρατήρηση. Οι θηλυκοί αρουραίοι οι οποίοι, κατά τον χρόνο της εγκεφαλικής βλάβης, βρίσκονταν στο στάδιο των αναπαραγωγικών κύκλων τους όταν τα επίπεδα προγεστερόνης ήταν τα υψηλότερα, είχαν σημαντικά μικρότερη εγκεφαλική βλάβη από τους αρσενικούς αρουραίους ή τα θηλυκά με χαμηλότερα επίπεδα προγεστερόνης.

Η έρευνα αυτή οδήγησε τελικά σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι οι υψηλές δόσεις φυσικής προγεστερόνης έχουν βελτιώσει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

Συγκεκριμένα, όταν χορηγηθεί σύντομα μετά το εγκεφαλικό τραύμα, μπορεί να μειώνει το εγκεφαλικό οίδημα, μειώνει τους θανάτους των νευρώνων του εγκεφάλου και βελτιώνει την πρόγνωση των ασθενών όσον αφορά στις νευρικές λειτουργικές τους ικανότητες.

Συμβάλλει στη θεραπεία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε φέτος υποδεικνύει ότι όχι μόνο η προγεστερόνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυματικών εγκεφαλικών βλαβών, αλλά ότι μπορεί επίσης να έχει κάποιο ρόλο στη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου, εξαιτίας των ισχυρών προστατευτικών επιδράσεων της στον εγκεφαλικό ιστό.

Βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα

Η Προγεστερόνη, όπως και η πρεγνενολόνη και η δεϋδροεπιανδροστερόνη, ανήκει στην ομάδα των νευροστεροειδών. Μπορεί να συντεθεί εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος και χρησιμεύει επίσης ως πρόδρομος για μια άλλη σημαντική ορμόνη νευροστεροειδούς, την αλλοπρεγνανολόνη.

Τα Νευροστεροειδή επηρεάζουν τη συναπτική λειτουργία, είναι νευροπροστατευτικά και επηρεάζουν τη μυελίνωση.

Έχουν διερευνηθεί για τη δυνατότητά τους να βελτιώνουν τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα.

Μας προστατεύει από πόνους νευρικής αιτιολογίας

Έχει αποδειχθεί ότι η προγεστερόνη δρα και ως ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά να διατηρούνται τα επίπεδα υγρών του σώματος υπό έλεγχο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Όταν υπάρχει έλλειψη προγεστερόνης ή απλώς κυριαρχία οιστρογόνων, δημιουργείται υγρό και αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπίεση των νευρικών κυττάρων.

Τα συμπιεσμένα νεύρα δημιουργούν αίσθηση πόνου μέσω σημάτων του εγκεφάλου και επίσης ελαχιστοποιούν κάποιες πρωτεΐνες στην γύρω περιοχή με αποτέλεσμα την ασβέστωση των μυών, των συνδέσμων, των τενόντων και των συνδετικών ιστών.

Η φυσική Ορμονική αποκατάσταση

Οι εργαστηριακές έρευνες και οι κλινικές θεραπευτικές δοκιμές των τελευταίων 20 ετών με την προγεστερόνη, υπόσχονται πολλά για την συνολική προστασία του νευρικού μας συστήματος.

Στις καταστάσεις που προαναφέρθηκαν, η φυσική ορμονική αποκατάσταση του ατόμου, μπορεί να διορθώσει όχι μόνο την έλλειψη προγεστερόνης (η οποία δημιουργεί μια ολόκληρη σειρά άλλων συμπτωμάτων), αλλά μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο που προκλήθηκε από φλεγμονή των νευρώνων.

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.