Εξετάσεις Αλλεργίας(RAST test, allergy screen)

Εξετάσεις Αλλεργίας(RAST test, allergy screen) Facebooktwitterpinterest

Ο προσδιορισμός του συμπλέγματος ΙgΕ-αλλεργιογόνου γίνεται για να ελεγχθεί αν υπάρχει αλλεργία (υπερευαισθησία τύπου I) προς μια συγκεκριμένη ουσία ή ουσίες κάθε ατόμου με οξεία ή χρόνια αλλεργία-με παρόμοια συμπτώματα.

Ο προσδιορισμός του συμπλέγματος IgE-αλλεργιογόνου πραγματοποιούνται όταν δεν μπορούν να γίνουν δερματικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα εάν ο ασθενής έχει δερματίτιδα ή έκζεμα ή λαμβάνει αντιισταμινικά, οι δερματικές εξετάσεις είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν ή/και να ερμηνευθούν.
Ο προσδιορισμός του συμπλέγματος IgE-αλλεργιογόνου δεν έχει πρακτική χρησιμότητα εάν ο ασθενής έχει ξεπεράσει την αλλεργία καθώς η εξέταση ενδέχεται να παραμένει θετική για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά. Ο προσδιορισμός του συμπλέγματος IgE-αλλεργιογόνου είναι χρήσιμος για να παρακολουθήσει ο ιατρός αν η ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία είναι ασαφής, η εξέταση αυτή μπορεί να παραμείνει θετική ακόμα και μετά από επιτυχή ανοσοθεραπεία.

Πότε ζητείται η εξέταση;
Ο προσδιορισμός του συμπλέγματος IgE-αλλεργιογόνου ζητείται συνήθως όταν υπάρχουν ενδείξεις και συμπτώματα τα οποία υποδεικνύουν ότι έχετε αλλεργία σε μια ή περισσότερες ουσίες.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Τα αληθή αρνητικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι δεν έχετε «πραγματική αλλεργία», και προκύπτουν από την ανταπόκριση της ειδικής ανοσοσφαιρίνης E σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, πάντα όμως θα πρέπει να ερμηνεύονται από τον γιατρό σας. Ο λόγος είναι ότι ακόμα και αν η εξέταση IgE είναι αρνητική, εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχετε κάποια αλλεργία.
Αυξημένες τιμές υποδηλώνουν συνήθως αλλεργία. Ωστόσο, οι ασθενείς που εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα στον προσδιορισμό της ειδικής IgE δεν έχουν όλοι δερματική αλλεργική αντίδραση όταν εκτίθενται στην ουσία που προκαλεί την αλλεργία – σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής λέγεται ότι είναι «’ευαισθητοποιημένος»’ παρά αλλεργικός στην ουσία.
Η συγκέντρωση της ειδικής IgE δεν αντικατοπτρίζει την σοβαρότητα της αντίδρασης, αν και όσο πιο υψηλό το επίπεδο της τόσο πιο πιθανό είναι ο ασθενής να εκδηλώσει κάποιου είδους αντίδραση στο αλλεργιογόνο.
Το ιατρικό ιστορικό και οι υπόλοιπες αλλεργικές εξετάσεις, που πραγματοποιούνται υπό τη στενή ιατρική επίβλεψη, μπορεί να είναι απαραίτητα για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της αλλεργίας.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Μερικές φορές ο γιατρός σας θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για μια έμμεση ένδειξη της εξέλιξης της αλλεργίας, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού επιπέδου IgE ή την γενική εξέταση αίματος (CBC) και τον λευκοκυτταρικό τύπο (κυρίως για τη μέτρηση των ηωσινοφίλων και των βασεόφιλων). Αυξημένες τιμές αυτών των εξέτασεων είναι πιθανό να υποδηλώνουν αλλεργία, μπορούν όμως να είναι αυξημένες και για άλλους λόγους.
Τι προσδιορίζεται;
Η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) είναι μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις· φυσιολογικά βρίσκεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στο αίμα. Η IgE είναι ένα αντίσωμα, μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος που βοηθάει στην άμυνα εναντίων πιθανών ”αλλεργιογόνων”. Όταν κάποιος με προδιάθεση σε αλλεργίες εκτίθεται σε ένα πιθανό αλλεργιογόνο (όπως είναι η τροφή, το γρασίδι ή το τρίχωμα ζώων), καθίσταται πιο ευαίσθητος. Ο οργανισμός θεωρεί το πιθανό αλλεργιογόνο ως ξένη ουσία και παράγει ειδικά αντισώματα (IgE) που προσδένονται στα μαστοκύτταρα τα οποία ειναι εξειδικευμένα κύτταρα των ιστών και σε ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα και ονομάζονται βασεόφιλα. Τα μαστοκύτταρα βρίσκονται στους ιστούς σε όλο το σώμα αλλά εμφανίζουν την υψηλότερη συγκέντρωση τους στο δέρμα, στο αναπνευστικό και στο γαστρεντερικό σύστημα. Κατά την επόμενη έκθεση, αυτά τα προσκολλημένα ειδικά αντισώματα IgE αναγνωρίζουν το αλλεργιογόνο και προκαλούν τα μαστοκύτταρα και τα βασεόφιλα κύτταρα να απελευθερώσουν ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες με αποτέλεσμα την έναρξη της αλλεργικής αντίδρασης στο σημείο όπου το αλλεργιογόνο μπήκε στον οργανισμό.
Για τη διάγνωση της αλλεργικής αντίδρασης χρησιμοποιείται ο προσδιορισμός του συμπλέγματος IgE-αλλεργιογόνου. Υπολογίζεται δηλαδή στο αίμα η ποσότητα της ειδικής ανοσοσφαιρίνης Ε που έχει παραχθεί για τα ύποπτα αλλεργιογόνα. Κάθε δοκιμή είναι μία ξεχωριστή εξέταση π.χ. διαφορετικά εξετάζονται οι κοινές μέλισσες και οι άγριες μέλισσες, διαφορετικά το λεύκωμα του αβγού και διαφορετικά ο κρόκος κα. Στα προφίλ των εξετάσεων αλλεργιογόνων περιλαμβάνονται τα αλλεργιογόνα τροφών, τοπικών ειδών ζιζανίων, χόρτων και μούχλας. Εκτός από τα προφίλ αυτά ο ασθενής ή ο γιατρός μπορούν να επιλέξουν από μια λίστα εξειδικευμένων αλλεργιογόνων ύποπτα για τη συγκεκριμένη αλλεργία.
Ο προσδιορισμός του συμπλέγματος IgE-αλλεργιογόνου μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες μεθόδους. Η παραδοσιακή μέθοδος είναι η δοκιμασία ραδιοαλλεργιοπροσρόφησης (RAST test) αλλά έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό στα περισσότερα εργαστήρια με τη νεότερη ανοσοενζυμική μέθοδο προδιορισμού της ειδικής ανοσοσφαιρίνης Ε. Μερικοί γιατροί αναγράφουν όλες τις εξετάσεις ανοσοπροσδιορισμού IgE ως δοκιμή (RAST) αν και πρόκειται για μια ειδική μεθοδολογία και μπορεί να μην είναι η συγκεκριμένη μέθοδος που χρησιμοποιεί το κλινικό εργαστήριο.

1. Ποιές άλλες εξετάσεις είναι διαθέσιμες για τον έλεγχο αλλεργίας;
Οι εξετάσεις με τσίμπημα του δέρματος (δερματικές εξετάσεις), και οι από του στόματος τροφικές ή φαρμακευτικές χορηγήσεις γίνονται από αλλεργιολόγο ή ανοσολόγο. Επίσης ο γιατρός μπορεί να αποκλείσει κάποιες τροφές από τη δίαιτα σας και στη συνέχεια να τις επαναεισάγει για να βρεθεί σε τι είστε αλλεργικός. Είναι σημαντικό οι εξετάσεις αυτές να πραγματοποιούνται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, καθώς είναι πιθανό να παρουσιαστεί αναφυλακτική αντίδραση απειλητική για τη ζωή.
Οι εξετάσεις με επιθέματα (patch tests) χρησιμοποιούνται στην έρευνα της «αλλεργικής δερματίτιδας», και για τον έλεγχο καθυστερημένης αντίδρασης σε ουσίες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, πχ άρωμα στα καλλυντικά, νικέλιο. Αυτές οι εξετάσεις εκτελούνται από δερματολόγους.

2. Η εξέταση αλλεργίας ήταν αρνητική, αλλά έχω συμπτώματα. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
Μπορεί να έχετε μια παθολογική κατάσταση που μοιάζει με αλλεργία ή δυσανεξία που δε προκλήθηκε από την ειδική ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) για την οποία δε υπάρχουν συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Ή θα μπορούσε να είναι κάποια άλλη ασθένεια που προκαλεί αλλεργία με όμοια συμπτώματα. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε την ιδιαίτερη κατάσταση σας με τη βοήθεια του γιατρού σας. Σε περίπτωση εμφάνισης εντερικών συμπτωμάτων μετά το φαγητό, αυτά μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες όπως κοιλιακή διαταραχή, αυτοάνοση αντίδραση στη γλουτένη, ή δυσανεξία στη λακτόζη, που προκαλείται από ανεπάρκεια ενός ενζύμου.

3. Γενικά τα συμπτώματα της αλλεργίας μου είναι ήπια. Πόσο σοβαρό είναι αυτό πραγματικά;
Η σοβαρότητα μιας αλλεργικής αντίδρασης διαφέρει σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά, να διαφέρουν από έκθεση σε έκθεση, να βελτιώνονται ή να χειροτερεύουν ή να μην αλλάζουν με τη πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι τοπικά ή να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα. Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν επιτυχώς την αλλεργία τους μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τη ζωή ειδικά οι τροφικές αλλεργίες.

4. Θα υποχωρήσει ποτέ η αλλεργία μου;
Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας ξεπερνούν κάποιες αλλεργίες, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ενήλικες. Συνήθως οι αλλεργίες που προκαλούν τις χειρότερες αντιδράσεις, όπως η αναφυλαξία από τα φυστίκια, δεν υποχωρούν. Η αποφυγή του αλλεργιογόνου και γενικά κάθε τυχαίας έκθεσης μπορεί να γίνει ασφαλέστερα με την λήψη φαρμάκων όπως αντιισταμινικά και ενέσιμη αδρεναλίνη. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων από κάποια αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα που δε μπορούν να αποφευχθούν όπως είναι η γύρη. Αυτή η θεραπεία γίνεται επί χρόνια και σε τακτική βάση αλλά δεν έχει αποτέλεσμα σε τροφικές αλλεργίες.

5. Γιατί ο γιατρός μου συνέστησε να αποφεύγω τα φρέσκα φρούτα, ενώ έχω αλλεργία στη γύρη των δέντρων;
Ανάμεσα σε ορισμένα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και τις πρωτεΐνες των φρούτων υπάρχουν διασταυρούμενες αντιδράσεις. Το σώμα σας θεωρεί ότι τα φρούτα είναι γύρη και δημιουργούνται έτσι αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτή η παθολογική κατάσταση είναι γνωστή ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Καθίσταται όλο και πιο συνήθης, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια με μυρμήγκιασμα στο στόμα ή την αίσθηση κνησμού στο λαιμό.

http://www.labtestsonline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.