Μορφές αλλεργίας

Τι είναι αλλεργία; Facebooktwitterpinterest

Παράδειγμα είναι η αλλεργική ρινίτιδα ή το άσθμα όπου όταν εισπνέουμε τα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας όπως οι γύρεις, σκόνη κτλ, μέσα σε λίγα λεπτά εμφανίζονται τα συμπτώματα της ρινίτιδας ή του άσθματος με πταρμούς, καταρροή, “μπούκωμα” δηλαδή βουλωμένη μύτη, βήχας, δύσπνοια κτλ.

Στην επιβραδυνόμενου – όψιμου τύπου αντίδραση, η επαφή με το αλλεργιογόνο μπορεί να έχει συμβεί αρκετές ώρες ή και ημέρες νωρίτερα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, όπου μπορεί το βρέφος ή το παιδί να εμφανίσει ξηροδερμία ή άλλες δερματικές βλάβες ακόμη και μετά από αρκετές ημέρες από την κατανάλωση τροφών στις οποίες μπορεί να είναι αλλεργικό.

Στην τελευταία περίπτωση έχουν ιδιαίτερη σημασία μετά από τη λήψη του ιστορικού, η διενέργεια των Atopy Patch Tests (APTs) που θα αναδείξουν την αιτία της αλλεργίας.

Ανάλογα με το είδος του αλλεργιογόνου που προκαλεί την αλλεργία, μπορούμε να διαχωρίσουμε την αλλεργία σε τροφική όταν αφορά τις τροφές, φαρμακευτική αλλεργία όταν το αλλεργιογόνο είναι φάρμακο, αναπνευστική όταν το αλλεργιογόνο είναι στον αέρα που αναπνέουμε κ.ο.κ.

Η αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί:

  • με συμπτώματα ρινίτιδας, φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη, καταρροή και μπούκωμα της μύτης
  • με συμπτώματα από τα μάτια ως επιπεφυκίτιδα, με φαγούρα, κοκκινίλα και δάκρυσμα των ματιών
  • με συμπτωματολογία από το αναπνευστικό με άσθμα δηλαδή βήχα και δύσπνοια
  • με δερματική αντίδραση, με κνίδωση (“πετάλες” ή “καντήλες”, αγγειοοίδημα (πρήξιμο στα πιο μαλακά μέρη του σώματος, όπως βλέφαρα και χείλη) και με έντονη φαγούρα
  • με αντίδραση από το πεπτικό, με ναυτία, εμετούς, πόνο στην κοιλιά και διάρροια
  • με πτώση της πίεσης του αίματος, με ζάλη, διαταραχές στην όραση και λιποθυμία

και φυσικά με συνδυασμό όλων ή μέρος των προηγούμενων συμπτωμάτων στα πλαίσια μιας αναφυλακτικής αντίδρασης που είναι και η σοβαρότερη μορφή αλλεργικής αντίδρασης.

Γεώργιος Π. Λούρμπας, ειδικός αλλεργιολόγος ενηλίκων και παιδοαλλεργιολόγος.

Γεώργιος Π. Λούρμπας, ειδικός αλλεργιολόγος ενηλίκων και παιδοαλλεργιολόγος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.